Frågor

For vilka fartyg galler fartygssakerhetslagen?

För vilka fartyg gäller fartygssäkerhetslagen?

1 § Denna lag gäller alla fartyg som används till sjöfart inom Sveriges sjöterritorium samt svenska fartyg som används till sjöfart utanför sjöterritoriet.

Vad är en Säkerhetsbesättning?

Följande fartyg regleras enligt beslut om säkerhetsbesättning: Alla svenska passagerarfartyg (som passagerarfartyg räknas alla fartyg som transporterar fler än 12 passagerare). Andra handelsfartyg eller traditionsfartyg som transporterar gods eller passagerare med en bruttodräktighet om 20 eller mer.

Hur ska ett fartyg vara när det är i drift?

Ett fartyg skall, när det hålls i drift, vara sjövärdigt, vari också innefattas att det är försett med nödvändiga anordningar till förebyggande av ohälsa och olycksfall, bemannat på betryggande sätt, tillräckligt provianterat och utrustat samt så lastat eller barlastat att säkerheten för fartyg, liv eller gods inte …

Vilka fartyg skall ha fartcertifikat?

1 § Ett svenskt fartyg som har ett skrov med en största längd av minst 15 meter eller är ett passagerarfartyg ska ha ett fartcertifikat. Fritidsfartyg behöver dock ha fartcertifikat endast om den största längden hos skrovet överstiger 24 meter.

Vilka skyldigheter har befälhavaren om fartyget råkar i nöd?

6 § Om en befälhavare får kännedom om att någon är i sjönöd, är han eller hon skyldig att så snabbt det är möjligt bege sig med fartyget till olycksplatsen och lämna all hjälp som är möjlig och nödvändig för att rädda den nödställde.

När har en sjöman rätt att frånträda sin befattning?

En sjöman har rätt att frånträda sin befattning på fartyget även när fartyget i väsentligt avseende brister i fråga om skyddet mot ohälsa och olycksfall och rättelse inte sker.

Vad är ett skepp enligt sjölagen?

Sjölagen delar in fartygen i skepp och båtar. Om ett fritidsfartyg är 15 meter eller längre ska det registreras i båtregistret. Om det är 24 meter eller längre benämns det skepp och ska registreras i skeppsregistret.

Var bor besättningen på en båt?

Då besättningen regelbundet bor ombord på fartyg, skall fartyget ha sovhytter. För män och kvinnor som hör till besättningen skall finnas skilda sovhytter.

Vad menas med bruttodräktighet?

Vad är bruttodräktighet? Bruttodräktigheten anger fartygets storlek och bygger på fartygets totala inneslutna rymd (volymen av samtliga slutna utrymmen).

Vem bestämmer på ett fartyg?

Styrman och rorsman Är chef över hur ett fartyg styrs. Men styrman brukar inte styra själv utan det gör till exempel en matros som då kallas för rorsman. Det kallas att navigera. (se det med) En styrman kan också bestämma över hur fartyget skall lastas.

Var gäller Sjöfartsskyddet ISPS?

Lagen om Sjöfartsskydd (2004:487) antogs 1 juli 2004. Den är grundad på regelverket ISPS-koden (International Ship and Port Facility Security Code). De som omfattas av regelverket är bland annat: Passagerarfartyg i internationell trafik samt Gotlandstrafiken.

Vad kallas befälhavare över örlogsflottan?

Amiral. Amiral , högste befälhavare över en örlogsflotta. Ordet började användas i Europa på korstågstiden och i Sverige på 1500-talet. De nuvarande svenska amiralsgraderna är: amiral, viceamiral och konteramiral.

Share this post