Frågor

Vad ar forskaretik?

Vad är forskaretik?

Forskaretik – om forskarens relation till uppgiften Tillförlitlighet i fråga om att säkerställa forskningens kvalitet, vilket avspeglas i design, metod, analys och utnyttjande av resurser.

Vad är Samtyckeskravet?

Samtyckeskravet innebär enligt Vetenskapsrådet (2002, s 9–10) att deltagarna själva har rätt att bestämma över sin medverkan i en undersökning. Detta innebär att forskaren ska införskaffa undersökningsdeltagarnas samtycke.

Vad är Forskningskravet?

Forskningskravet innebär att forskningen ska bidra med utveckling av kunskaper och förbättring av metoder (Vetenskapsrådet 2002, s. 5). Det finns även individskyddskravet vilket innefattar att ingen individ ska komma till skada, kränkas eller ofrivilligt ge insyn i sina livsförhållanden.

Vad är Helsingforsdeklarationen?

Helsingforsdeklarationen är en central forskningsetisk riktlinje som antogs av World Medical Association (WMA) 1964. Deklarationen innehåller etiska principer för läkare och andra som medverkar i medicinsk forskning.

Vad är Individskyddskravet?

Individer får inte heller utsättas för psykisk eller fysisk skada, förödmjukelse eller kränkning. Detta krav, som här kallas individskyddskravet, är den självklara utgångspunkten för forskningsetiska överväganden.

Vad betyder informationskravet?

Informationskravet innebär att du ska lämna information i din marknadsföring som kan ha särskild betydelse för en konsument. Sådan information kan vara produktens innehåll, egenskaper, användningsområde, pris och avtalsvillkor.

Vad är Belmontrapporten?

Anders Persson berättar att de tre principer som formulerades i Belmontrapporten 1979 har haft stort inflytande på debatten om forskningsetik. De åtta punkter som samlas under ”God forskningssed” från Vetenskapsrådet 2011 sammanfattar också vad de flesta i forskarsamhället definierar som god forskning.

Vem äger forskningen?

I korthet innebär det att du äger resultaten av din forskning så länge du inte avtalat om något annat. Detta är ett undantag från regeln att en arbetsgivare äger ensamrätten till ett verk eller en uppfinning som en anställd skapat som en del i sitt arbete.

Vad är det etiska dilemmat?

Att hamna i en situation som är svår att hantera eftersom inget av de möjliga handlingsalternativen framstår som självklart bättre än de andra kan beskrivas som ett etiskt dilemma. Hur man än gör så blir det fel. I arbetet med att stödja, hjälpa och vårda andra människor uppstår lätt dessa situationer.

Vad innebär icke skada principen?

Inte skada-principen 2. innebär att man bör undvika att skada patienten. Man bör t ex avstå från omotiverat risktagande.

Vad är etiskt ställningstagande?

Etik (från grekiskans ethos; sed) är liktydigt med moralfilosofi, det vill säga den del av den filosofiska vetenskapen som försöker besvara frågor som ”vad är det goda”, ”vad är det rätta”, ”hur bör man bete sig”.

Share this post