Frågor

Vem skrev Gullivers resor och vad handlar den om?

Vem skrev Gullivers resor och vad handlar den om?

Gullivers resor (engelska: Gulliver’s Travels), är en roman skriven av Jonathan Swift år 1726. Gullivers resor, handlar om Lemuel Gulliver, en läkarstuderande i Cambridge, som i sin färd mot Ostindien lider skeppsbrott på mycket speciella ställen.

Hur kan Gullivers resor kopplas till upplysningen?

Boken Gullivers resor är skriven av den irländska författaren Jonathan Swift. Han skrev den under en epok vid namn upplysningen. Denna epok varade under den andra halvan av 1700-talet. Då var det tron på individens eget förnuft och dess egen förmåga som värderades högt.

Vad är det Swift kritiserar i Gullivers resor?

Han skrev även pamfletter, nästan som 1700-talets insändare, där han hårt kritiserade mot den brittiska Irlandspolitiken i diverse tidningar som vågade pränta hans verk såsom Ett anspråkslöst förslag, där han ger förslag på att de som inte kunde försörja sina barn skulle sälja den till de rika.

Vad handlar Ett anspråkslöst förslag om?

Ett anspråkslöst förslag[redigera | redigera wikitext] Jonathan Swifts förslag går ut på att de fattiga kan förbättra sin ekonomiska situation genom att sälja sina barn som delikatesser till rika människor.

Vad kritiserar Ett anspråkslöst förslag?

Swift för en omsorgsfull argumentation för sitt förslag, där han beskriver olika sätt att tillreda barnen och avvisar risken för att förslaget skulle leda till att Irland avfolkas. Skriften är ironisk. Dock missade många människor syftet med artikeln och Swift kritiserades skarpt för sitt inhumana förslag.

Hur kritiserar Swift samhället?

Swift är väldigt nedlåtande i sin kritik till samhället. För varje resa Gulliver gör speglar Jonathan ett svartare och svartare samhälle. Detta visar hans egna sinnesjukhet, som senare är ett faktum. I boken jag läste, ”Gullivers resor”, såg jag en bild, av Gulliver fastsurrad av lillepluttarna.

https://www.youtube.com/watch?v=qFltm6ujXSQ

Share this post