Populära

Hur borjade er SLE?

Hur började er SLE?

Orsaken till SLE är okänd. Risken att insjukna är högre om en nära släkting har sjukdomen, men ärftlighet kan inte helt förklara varför någon får SLE.

Hur diagnostiseras SLE?

Det finns inte något enskilt blodprov som kan avgöra om du har SLE eller inte. När en läkare ställer diagnosen SLE bygger den på symtom som är typiska för sjukdomen. Diagnosen stöds av förändringar i immunförsvaret, till exempel att det finns vissa antikroppar i blodet.

Hur allvarligt är SLE?

I Sverige har ungefär en halv promille sjukdomen. Omkring 90 procent av SLE-patienterna är kvinnor. SLE var förr en farlig sjukdom med hög dödlighet, men för cirka 50 år sedan började behandlingen förbättras, och tidigare fruktade komplikationer som nefrit kunde bättre bemästras.

Hur ärftligt är SLE?

Orsaken till att personer utvecklar SLE eller till varför sjukdomen drabbar företrädesvis kvinnor är okänd, men troligen finns svaret i en kombination av ärftliga och miljömässiga faktorer. SLE är liksom diabetes, multiple scleros – MS, och ledgångsreumatism exempel på en så kallad autoimmun sjukdom.

Hur vet jag om jag har SLE?

SLE ger symptom som trötthet och feber, hudutslag, speciellt på ställen som utsatts för solljus, ledsmärta och ledsvullnad, vita fingrar, håravfall, sår i munslemhinnan, njursjukdom, lung- och hjärtsäcksinflammation, neurologiska symptom.

Hur yttrar sig SLE?

Symtom på SLE är svår trötthet, feber, minskad aptit, viktnedgång och engagemang av inre organ. Symtomen uppträder ofta i skov. Sjukdomen diagnostiseras med hjälp av 11 kriterier. Blodprov mot olika markörer används också för att säkerställa diagnosen.

Kan man leva med SLE?

I Sverige lever mellan 6 000–8 000 människor med SLE. Varje år insjuknar cirka 400 personer. Var tionde person med SLE har en nära släkting som har eller har haft sjukdomen. Hos enäggstvillingar kan man tydligt urskilja en ärftlighet, då risken är hög att drabbas av sjukdomen om ens tvilling insjuknat i SLE.

Share this post