Frågor

Vad betyder god Elsakerhetsteknisk praxis?

Vad betyder god Elsäkerhetsteknisk praxis?

God elsäkerhetsteknisk praxis är ett uttryck som återfinns i elsäkerhetsverkets föreskrifter. Det syftar på regler, standarder och branschpraxis inom området utan att ange vilka. Ordet god kan där tolkas som att plocka det bästa därifrån, eller med andra ord, plocka med sunt förnuft.

Vilken är den vanligaste Skyddsmetoden mot elchock?

9 § En starkströmsanläggning ska vara utförd så, att arbete på anläggningen kan utföras på ett säkert sätt. 1 § I starkströmsanläggningar för lågspänning är det inte tillåtet att använda skyddsmetoden ”isolerad miljö” som skydd mot elchock vid indirekt beröring, såvida inte speciella förhållanden gör metoden nödvändig.

Vad är Elsäk-FS 2008 1?

Elsäkerhetsverkets föreskrifter och allmänna råd om hur elektriska starkströmsanläggningar ska vara utförda, upphäver ELSÄK-FS 2004:1, ändrad genom ELSÄK-FS 2010:1, ELSÄK-FS 2015:3 och ELSÄK-FS 2021:1.

Hur uppnår man god Elsäkerhetsteknisk praxis?

2 § Innan en ny, ändrad eller utvidgad starkströmsanläggning tas i bruk, ska den kon- trolleras så att den uppfyller god elsäkerhetsteknisk praxis. En anläggning anses som tagen i bruk när den är spänningssatt med sådan spänning, strömstyrka eller frekvens som kan vara farlig för person eller egendom.

Hur ska allmänna distributionsnät för lågspänning vara utförda?

Allmänna distributionsnät för lågspänning ska vara utförda som TN-system. Nätets PEN-ledare ska vara jordad i närheten av strömkällan. I distributionsnät som inte ingår i sammanhängande jordningssystem ska PEN-ledaren även vara jordad på lämpliga platser i nätets utkanter.

Vilka krav ställs på Driftrum?

I Elinstallationsreglerna SS 436 40 00 avsnitt 729 finns bland annat krav på utrymningsvägar, nödöppnare, antal dörrar och bredd på gångar. Dessutom finns det krav på att driftrummen ska vara tydligt märkta, och att personer som inte har tillstånd att vara i driftrummet inte heller ska ha tillträde dit.

Vad är rätt angående Biledaren?

Eftersom biledaren inte kan användas som skyddsledare enligt ovan finns inget krav på kontinuitet. Generellt är rekommendationen att endast en ände bör anslutas i syfte att undvika EMC-störningar. Detta måste dock avgöras i varje enskilt fall. För tolkning av standarder hänvisar vi till SEK Svensk elstandard.

Vad är en Biledare?

Biledare på t. ex. EKLK kan ha 2 olika uppgifter, antingen skydda kabeln mot skador eller skydd/leda bort störningar.

Vad är syftet med Elsäkerhetslag 2016 732?

1 § Denna lag syftar till att främja hög elsäkerhet och minska risker för att el orsakar personskada eller sakskada. Särskilda bestämmelser om elektromagnetisk kompatibilitet finns i lagen (1992:1512) om elektromagnetisk kompatibilitet.

Vilken höjd måste en luftledning ha över en allmän trafikerad väg?

Lägsta höjd över mark för en luftledning lägre än 1000 volt är 4,5 meter ovan mark. Reglerna om detta hittar du i Elsäkerhetsverkets föreskrifter ELSÄK-FS 2008:1.

Vilken myndighet är det som reglerar hur elanläggningar ska vara utformade?

Elsäkerhetsverkets föreskrifter anläggningsägaren ska utöva tillsyn av sina elanläggningar så att de fortsätter att vara säkra.

Hur utför du en kontroll före idrifttagning?

Föreskrifterna ELSÄK-FS 2008:1 förutsätter att kontrollen är utförd innan anläggningen tas i bruk genom att den första gången spänningssätts med farlig spänning, ström eller frekvens. Hur kontrollen ska utföras regleras inte av Elsäkerhetsverkets föreskrifter.

Share this post