Rekommendationer

Nar tog man upp vasaskeppet?

När tog man upp vasaskeppet?

Sommaren 1628 var Vasa färdigbyggt. Viceamiral Klas Fleming (36) hade utrustat skeppet och utfört en del prover, bland annat hade han testat fartygets stabilitet. Testen gick ut på att 30 man fick springa tre gånger från fartygets ena sida till den andra – men när skeppet krängde för mycket avbröt Fleming försöket.

Vilken kung byggde vasaskeppet?

Gustav II Adolf var en av de mest ansedda och krigiska av Sveriges kungar och hade regerat i mer än ett decennium när Vasa byggdes.

Vad hände med vasaskeppet?

På bara några minuter vändes glad feststämning till katastrof och mänsklig tragedi. Det var den 10 augusti 1628 när det som skulle vara Östersjöns mest fruktade krigsskepp, Vasa, gick under i Stockholms ström inför ögonen på dem som byggt henne. Det var sen eftermiddag när det äntligen var dags.

När sjösattes vasaskeppet?

mars 1627Regalskeppet Vasa / Sjösattes

Vem var kung när Wasa sjönk?

Vasa byggdes för krig Under 1600-talet var Sverige i krig mot Polen. Sveriges kung var vid denna tid Gustav II Adolf.

Vems var felet att Vasa sjönk?

Varken kungen eller amiralen var ombord när Vasa sjönk. Hans Jonsson dog i olyckan och Henrik Hybertsson hade varit död i ett år, så de kunde inte försvara sig. Men ingen dömdes efter att förhören hållits, därför har vi inget officiellt svar från 1600-talet på att någon alls fick skulden.

Var och hur byggdes skeppen under stormaktstiden?

Vasa byggdes på Skeppsgården i Stockholm för kriget mot Polen. Vasa sjösattes 1627 och förliste 10 augusti 1628 i Stockholms hamn. Målning av Francis Smitheman. Anledningen till att Vasa sjönk var att hon var för stor och hög upptill i förhållande till de delar som var under vattnet.

Vem var kapten på Vasaskeppet?

Sommaren 1628 Viceamiral Klas Fleming låter testa skeppets stabilitet efter att fått veta av kapten Söfring Hansson att skeppet är rankt. Trettio män får springa från den ena sidan av skeppet till den andra, men efter bara några vändor kränger Vasa så mycket att testet måste avbrytas.

Share this post