Blogga

Har arbetsgivaren ratt att andra arbetsuppgifter i ett kontrakt?

Har arbetsgivaren rätt att ändra arbetsuppgifter i ett kontrakt?

Å sin sida har arbetsgivaren rätt att leda och fördela arbetet. Det betyder att du kan omplaceras inom anställningsavtalet, så länge det är objektivt motiverat. Ett objektivt skäl kan exempelvis vara omstrukturering av verksamheten. Arbetsgivaren får alltså inte ändra din anställning godtyckligt.

Får arbetsgivaren ändra min titel?

Det innebär att du måste vara beredd på att dina arbetsuppgifter justeras och ändras, dock bör du kontakta vår medlemsjour om du anser att det rör sig om stora förändringar som i allt väsentligt innebär att din titel inte längre stämmer överens med arbetsuppgifterna.

Kan min arbetsbeskrivning ändras?

Utgångspunkten inom arbetsrätten är att en arbetsgivare har rätt att leda och fördela arbetet och omplacera arbetstagare inom ramen för arbetstagarens arbetskyldighet. Detta kallas för arbetsgivarens arbetsledningsrätt. Detta betyder att en arbetsgivare som huvudregel har rätt att ändra en anställds arbetsuppgifter.

Kan arbetsgivaren ge mig andra arbetsuppgifter?

Svar: I grundläget ja, då arbetsledningsrätten är en grundläggande princip inom arbetsrätten som innebär att arbetsgivaren leder verksamheten och fördelar arbetet. att utföra arbete. Som chef omfattas du av både rätten, plikterna och skyldigheterna.

Kan arbetsgivaren ändra mitt anställningsavtal?

En arbetsgivare får alltså inte ensidigt ändra på ett anställningsavtal utan det ska ske i samförstånd med den andra parten, det vill säga du som arbetstagare. Om parterna inte kommer överens kan arbetsgivaren möjligen säga upp arbetstagaren och erbjuda en ny anställning med de nya villkoren som grund.

Kan arbetsgivaren ändra anställningsform?

Arbetsgivaren kan inte under anställningens gång ändra på anställningsformen till en för den anställde mindre förmånlig anställningsform. Vidare har arbetsgivaren bevisbördan för att det avtalats om en annan form av anställning, t ex. en tidsbegränsad anställning, om det skulle uppstå en tvist mellan parterna om detta.

Kan man ändra anställningsavtal?

Ändringar av anställningsavtal måste ske i samförstånd med arbetstagaren och arbetsgivaren ska försöka hitta en lösning som passar båda parterna. I fall arbetsgivaren och arbetstagaren inte kan komma överens kan det leda till att anställningsavtalet avslutas.

Vad gäller vid nya arbetsuppgifter?

Om du blir erbjuden helt eller delvis nya arbetsuppgifter, det vill säga en ny befattning som dessutom kan betraktas som en befordran, innebär det att du ska förhandla om en ny lön. Det är inte ovanligt att löneavtalet i ditt kollektivavtal beskriver hur situationen ska hanteras.

Kan man vägra utföra en arbetsuppgift?

Arbetsvägran är saklig grund för uppsägning om den är oresonlig. Det betyder att det inte ska finnas någon anledning för den anställda att vägra att utföra arbetsuppgifterna. En anställd är skyldig att utföra allt arbete som har ett naturligt samband med verksamheten.

Kan man omförhandla anställningsavtal?

Många fackförbund erbjuder sig också att kolla på ditt anställningsavtal och ge dig råd innan du skriver på. Ett bra tillfälle att omförhandla sitt anställningsavtal är då man byter arbetsuppgifter eller när ens arbetssituation på ett märkbart sätt förändras.

Kan arbetsgivare ändra tillsvidareanställning?

En arbetsgivare kan inte ändra en tillsvidareanställning (den juridiska benämningen och motsvarigheten till fastanställning) till en timanställning utan en arbetstagarens samtycke. När en arbetsgivare har för avsikt att ändra en anställning ska detta ses som en uppsägning/avskedande med erbjudande om ny anställning.

Måste jag skriva på nytt anställningsavtal?

Anställningsavtalet behöver inte vara skriftligt, även muntligt avtal gäller. Men du måste skriftligt informera om villkor av väsentlig betydelse för anställningen. Det ska du göra senast en månad efter att den anställda har börjat arbeta. Informationsplikten gäller inte för anställningar som är kortare än tre veckor.

Kan man få sänkt lön inom kommunen?

För att lönesänkning ska vara möjligt krävs att arbetsgivaren har stöd av kollektivavtal eller, om avtal saknas, en överenskommelse med varje anställd. Detta eftersom man i anställningsavtalet har fastställt vilken lön den anställde ska få för utfört arbete.

Share this post