Frågor

Far man filma andra och lagga ut pa natet?

Får man filma andra och lägga ut på nätet?

Huvudregeln är ni får filma vad ni vill, vilket även inkluderar människor. Alltså behöver ni i princip inte be om tillstånd för att filma på allmän plats såsom gator, torg eller parker. Det är även tillåtet att stå utanför och filma in på privat område men att stå inom det privata området och filma kräver tillstånd.

Är det olagligt att filma ett slagsmål?

Brottet kränkande fotografering regleras i 4 kap. 6a § BrB och innebär att det är otillåtet att filma eller fotografera någon i hemlighet utan personens tillstånd. Vidare krävs även att personen som filmas inte befinner sig på en allmän plats.

Får man filma andra människor på allmän plats?

Det är tillåtet att fota och filma hur man vill på en allmän plats. Detta innefattar även personer som befinner sig på platsen.

Får man filma någons hus?

Någon bestämmelse om förbud att filma någons hus/gård finns inte. Utan beroende på om någon som bor i bostaden har blivit filmad, blir avgörande för om det är kränkande fotografering.

Är det olagligt att filma sina anställda?

NEJ, chefen får inte använda kamerabevakning för att se om anställda gör sitt jobb eller inte. För att bevaka personal måste arbetsgivaren ha ett tungt vägande skäl, exempelvis misstanke om att anställda begår brott på arbetstid. Det kan också vara tillåtet i farliga arbetsmiljöer där det finns risk för olyckor.

Är det olagligt att hänga ut någon på nätet?

Att hänga ut någon på nätet kan vara förtal enligt 5 kap 1§ Brottsbalken (BrB) om man lämnar uppgift som är ägnad att utsätta någon för annans missaktning. För att en brottslig gärning ska vara ursäktad krävs att någon av ansvarsfrihetsgrunderna föreligger.

Får man fotografera andra människor?

Ja, generellt får du fota människor som inte gett sitt samtycke på allmänna platser såsom i parker eller på torg. Om de personer som inkluderas i bilden ej gett samtycke kan ett tillstånd krävas, med förmodligen bara såvida bilden kan uppfattas som kränkande.

Får man filma sin granne?

Sedan 2013 finns det ett brott som heter kränkande fotografering (4 kap. 6 a § brottsbalken). Genom att filma dig i din bostad utan din vilja kan det vara så att din granne gjort sig skyldig till kränkande fotografering.

Share this post