Frågor

Hur tjock plat kan man skara med laser?

Hur tjock plåt kan man skära med laser?

I våra lasermaskiner kan vi skära mellan 0,3 mm – 6 mm rostfritt stål, i aluminium från 0,5 till 5 mm och i svartstål 0,5 – 10 mm. Det finns andra kraftfullare maskiner, men vi är specialiserade på just tunnplåt.

Hur tjockt kan man skära med plasma?

Som sagt är plasmaskärning ett väldigt effektivt sätt att skära både tunna och tjocka metaller på. De handhållna plasmaskärarna kan skära igenom 38 mm tjock stålplåt och starkare datorstyrda sådana kan skära stål upp till 150 mm tjocka.

Vilken Skärmetod kan med fördel användas för snabb skärning av rostfri plåt?

Fiberlaser skär 1 – 25 mm med bra kvalité. Man kan direkt skapa fogberedda detaljer inför svetsning. Den höga toleransen ger bättre passform som underlättar förmontering innan svetsning. Plasmaskärning eller finplasma är en effektiv och snabb metod för skärning i området 5 – 50 mm och däröver.

Hur skär man med Plasmaskärare?

Principen för plasmaskärning är att man tänder en elektrisk ljusbåge mot arbetsstycket samtidigt som man blåser med en gas genom ljusbågen. Temperaturen blir väldigt hög, i vissa fall uppåt 30 000 grader, och vartefter metallen smälter blåses den bort den med gasen.

Vad för gas till Plasmaskärare?

Gaser vid plasmaskärning Genom att kombinera med hydrogen, som är en lätt gas men har högt energiinnehåll, kan du får en optimal lösning. Argon/hydrogen-blandningarna används främst för skärning i austenitiskt rostfritt stål och aluminium.

Vad gäller vid plasmaskärning?

Skärhastigheten vid plasmaskärning är hög vilket innebär att upphettningen av arbetsstycket blir ganska liten. Risken för att exempelvis plåt ska slå sig av värmen är alltså ganska liten. Den plasmaskärare vi använder här klarar sig med 230 volt enfas och använder vanlig tryckluft som ”skärgas”.

Hur fungerar plasmaskärning?

En plasmaskärare skapar en ljusbåge mellan skärelektroden och det bearbetade materialet. Det är ljusbågen (plasma) som hettar upp det elektriskt ledande materialet, till exempel stål, rostfritt, aluminium, mässing, m.m. som man vill bearbeta.

Hur skär man i plåt?

En syrgasbrännare kan skära genom mycket tjocka plåtar och begränsas främst av den syrevolym som kan tillhandahållas. Det är inte okänt att man skurit stålplåtar på 900 eller till och med 1200 mm med syrgasbrännare. Men figurskärning av stålplåt handlar för det allra mesta om arbete på plåt upp till högst 300 mm.

Hur fungerar en plasma skärare?

Vad kallas den ljusbåge som används vid plasmaskärning?

Under senare år har det tagits fram brännare där man ytterligare koncentrerat ljusbågen genom att plasmagasen roteras inuti dysan och en sekundär gas tillsätts utanför den. Metoden kallas finstråleplasma. Ljusbågen blir mycket koncentrerad och ger ett smalt snitt med hög hastighet och god kvalitet.

Varför plasmaskärare?

Effektiv skärning Plasmaskärning används effektivt på både tunna och tjocka metaller. De mindre maskinerna kan skära igenom upp till 38 mm tjock metall och de större datorstyrda maskinerna kan skära igenom upp till 150 mm. Metall som är krökt eller vinklad är mycket lätt att skära igenom med en plasmaskärare.

Vad är Pilottändning?

Pilottändning funkar i luften, helt utan jord, men detta är inte alls bra (kan det ha varit för HF-transistorerna?). Bör göras så lite som möjligt. Allt enligt VD:n för svenska Stahlwerk. Det sägs att man är vuxen när man pratar mer om vad man har gjort än vad man ska göra.

Share this post