Allmänning

Vad vager en vessla?

Vad väger en vessla?

36 – 250 gHane
29 – 120 gHona
Vessla/Massa

Vad äter en vessla?

Den är en skicklig klättrare och simmar bra. Födan består i stor utsträckning av möss och sorkar, men den äter också säd, bär och och fågelägg. Insekter och spindlar ingår också i näringen och ibland kan den tom fånga kaniner.

Hur snabb är en vessla?

Efter en stund hade stenskvättorna lurat iväg vesslan ca 20 m från sitt bo. Kanske var stenskvättornas modiga insats (ibland var de bara någon halvmeter från vesslan) förgäves. När jag först hittade den var den precis vid boet men kanske höll ungarna tyst och inte avslöjade sig?

Hur lever vesslan?

Deras största fiender är ugglor och rovfåglar, så därför är de bra på att gömma sig. Vesslor lever i skogar med glesa träd eller på prärien och i halvöknar. De tycker inte om tät skog eller helt öppna områden – för då har de ju svårt att gömma sig! Här kan du se en vessla som är nyfiken och kikar ut ur sitt bo.

Är vesslor farliga?

Vesslan är den minsta medlemmen i mårdfamiljen i Sverige. Trots sin ringa storlek är vesslan orädd och försvarar sig med våldsamt temperament om den skulle bli angripen.

Hur många Hermeliner finns det i Sverige?

Hermelin eller lekatt (Mustela erminea) är ett litet mårddjur i släktet Mustela….Hermelin[redigera | redigera wikitext]

Hermelin Status i världen: Livskraftig (lc) Status i Sverige: Livskraftig Status i Finland: Livskraftig
Hermelin i vinterpäls
Systematik
Domän Eukaryoter Eukaryota
Rike Djur Animalia

Hur ser vesslan ut?

Vesslan har en rödbrun päls och är vit på undersidan och magen. Men i vissa nordligare trakter, i Sverige och Norge så skaffar de en vinterdräkt som är helt vit. Det är för att den ska kunna gömma sig lättare i snön. Vinterpälsen är lite längre och tjockare än sommarpälsen så att de inte fryser.

Är vesslan fridlyst?

Fortplantning: Föder vanligen i maj–juni 3–9 ungar, men man har påträffat ungar under hela året. Föda: I huvudsak sorkar och andra små däggdjur, även fåglar, fisk, grodor och as. Övrigt: Fridlyst. Hör ej till det jaktbara viltet.

Vad är det för skillnad på en vessla och en hermelin?

Vesslan (Mustela nivalis) är mindre än hermelinen, har ungefär samma storlek som en skogsmus, och dess svansspets är inte svart. Antalet av båda dessa små rovdjur varierar beroende på antalet sorkar.

Vart bor en vessla?

Utbredning. Arten har en mycket vidsträckt utbredning i Europa, norra Afrika, norra och mellersta Asien och en del av Nordamerika. Vesslan lever i låglandet och i bergstrakter upp till 3 860 meter över havet.

Var bor Småvessla?

Utbredning och status Snövesslan är spridd i hela norra Sverige utom lokalt ovan trädgränsen i fjällen. Dess sydliga utbredning upphör ungefär i höjd med Norrlandsgränsen, Limes norrlandicus. Småvesslan återfinns söder om Norrlandsgränsen utom på Gotland.

Share this post