Rekommendationer

Hur manga sprak talade Palme?

Hur många språk talade Palme?

Elisabeth von Knieriem föddes i Livland och kom 1915 som flykting till Sverige. Som fyraåring talade Palme franska med sin barnsköterska, tyska med sin mor och svenska med sina syskon. Han talade även ryska med sina kusiner. Somrarna tillbringades på morföräldrarnas gård Skangal, tio mil nordost om Riga.

Hur många år var Olof Palme när han dog?

59 år (1927–1986)Olof Palme / Dödsålder

Vilket universitet blev Marie Curie först professor?

Hon var också den första kvinnan som blev professor vid Universitetet i Paris, och blev 1995 den första kvinnan som begravdes för sina egna meriter i Panthéon i Paris. År 1903 fick hon nobelpriset i fysik tillsammans med Henri Becquerel och sin make Pierre Curie för forskningen om radioaktivitet.

Vilka enskilda händelser under mellankrigstiden orsakade tillsammans det andra världskriget?

I början av 1920-talet fick Tyskland problem att betala. För att pressa fram pengar av den tyska staten, lät Frankrike ockupera Ruhrområdet som var Tysklands industriella hjärta. Strejk utbröt då bland de tyska arbetarna, vilket snart ledde till brist på varor och högre priser i samhället.

Hur gammal blev Stig Engström?

66 år (1934–2000)Stig Engström / Dödsålder

När dog Stig Engström?

26 juni 2000Stig Engström / Dödsdatum

Vem tog över efter Palme?

Gösta Ingvar Carlsson (tidigare stavat Karlsson), född 9 november 1934 i Borås församling, Älvsborgs län, är en svensk politiker som var socialdemokratisk partiordförande 1986–1996 samt Sveriges statsminister 1986–1991 och 1994–1996.

Vem upptäckte radioaktiva ämnen?

Becquerels upptäckt om radioaktiviteten är ett mycket viktigt steg i förståelsen för atomens uppbyggnad och funktion. Med hjälp av radio- aktivstrålning (alfastrålning) kunde Ruther- ford senare visa att atomens massa var samlad i en atomkärna och att det mesta av atomen är tomrum.

Share this post