Allmänning

Vad ska man gora om tandkottet bloder?

Vad ska man göra om tandköttet blöder?

Vänd dig alltid direkt till tandläkare om en tand i det blödande området är lös eller om du inte har blivit symtomfri efter två veckors noggrann rengöring av samtliga tandytor. Om du har återkommande problem med svullet och blödande tandkött eller har mycket tandsten kan du få råd och behandling hos en tandhygienist.

Är det farligt att blöda i tandköttet?

Såvida du inte borstar tänderna för hårt, eller nyligen börjat med tandtråd, kan blödande tandkött i själva verket vara ett tecken på en inflammation, så kallad gingivit. Tandköttsinflammationen i sig är inte farlig, men både orsakerna till att den uppstår samt efterföljderna kan vara allvarliga.

Varför börjar tandköttet blöda?

Vanligtvis orsakas blödande tandkött av uppbyggnaden runt omkring, på och emellan dina tänder. Ifall det inte avlägsnas (vanligtvis genom tandborstning) kan dessa bakterier irritera tandköttet, vilket gör att det kan börja blöda.

Hur får man tandköttet att sluta blöda?

Borsta i två minuter, två gånger dagligen med en manuell eller elektrisk tandborste med ett litet borsthuvud och mjuka runda borststrån. Försök att inte borsta för hårt använd en cirkulär eller elliptisk rörelse i munnen. Det rekommenderas att byta tandborste var tredje månad.

Vilka läkemedel kan förorsaka blödande tandkött?

Läkemedel mot högt blodtryck, speciellt ACE-hämmare, har rapporterats ha denna biverkning liksom flera olika NSAID-preparat, cytostatika, antireumatika, biguanider (antimalariamedel), antibiotika och trimetoprim/sulfa. Även klorhexidin kan orsaka en stomatit beroende på deskvamation av epitelet.

Varför blöder man från munnen?

Den allra vanligaste bakomliggande orsaken till att det blöder i tandköttet är gingivit, vilket är en mild form av tandköttsinflammation som främst uppstår på grund av bristande munvårdsrutin. Borstar man inte tänderna ordentligt bildas en bakteriebeläggning som kallas för plack.

Hur känns Tandfickor?

Symptom på tandfickor Detta kan ses genom att tandköttet blir irriterat, blöder och oftast är illrött. Vidgas tandköttsfickorna och blir djupa, kan sjukdomen bli grav i sin natur och varbildning samt svullnad kan förekomma. Lämnas tandfickor obehandlade kan symptom som rörlighet i tänderna och värk tillträda med tiden.

Hur stoppar man blödning i munnen?

Om det inte slutar eller blöder på nytt så tryck en ren näsduk eller kompress som en rulle över det blödande såret och bit ihop i minst 30 minuter innan du kontrollerar om blödningen upphört. Om blödningen inte upphör gör en ny rulle och bit ytterligare 15 minuter.

Share this post