Ny

Vad ska finnas med i en CMR fraktsedel?

Vad ska finnas med i en CMR fraktsedel?

I artikel 5 i CMR-konventionen föreskrivs som sagt att fraktsedeln ska upprättas i tre originalexemplar, som ska undertecknas av avsändaren och fraktföraren. Enligt svensk rätt tillåts att underskrifterna är tryckta eller ersatta med avsändarens och fraktförarens stämplar, om fraktsedeln upprättas här i landet.

Vad ska man kunna utläsa från en CMR fraktsedel?

Konventionen reglerar tilldelning och genomförande av uppdrag, ansvar vid försening samt förlust av eller skada på transportgodset. Avtalet innehåller dessutom föreskrifter beträffande reklamationen och fall med flera fraktförare efter varandra.

Vilket land är CMR?

CMR – Kamerun • REPUBLIQUE DU CAMEROUN_REPUBLIC OF CAMEROON.

Vilka uppgifter måste vara ifyllda på en fraktsedel enligt lagen om inrikes vägtransport?

12 § Har uppgifter om antalet kollin samt deras märken och nummer lämnats i fraktsedel, åligger det fraktföraren att när han mottager godset till befordran undersöka riktigheten av dessa uppgifter.

Vad är vägtransport?

Lagens tillämpningsområde m.m. 1 § Denna lag är tillämplig på avtal om godsbefordran med fordon på väg mellan eller inom orter i Sverige, om avtalet avser befordran mot vederlag. Om avtal som är underkastat konventionen om fraktavtalet vid internationell godsbefordran på väg (CMR) gäller särskilda bestämmelser.

Vad skall inrikes fraktsedlar innehålla enligt lag om inrikes trafik?

k) avtalad tid inom vilken befordringen skall vara fullgjord, l) förteckning över handlingar som överlämnats till fraktföraren. I fraktsedeln får intagas de ytterligare uppgifter som parterna anser påkallade.

Vilka ska underteckna en CMR fraktsedel?

1. Fraktsedeln ska upprättas i tre original- exemplar, vilka ska undertecknas av av- sändaren och frakt- föraren. Under- skrifterna får vara tryckta eller ersatta med avsändarens och fraktförarens stämplar, om lagen i den stat där fraktsedeln upprättas tillåter detta.

När ska CMR tillämpas?

Denna konvention äger tillämpning på varje avtal om godsbefordran med fordon på väg mot vederlag, när orten för godsets mottagande till befordran och bestämmelseorten, såsom de angivits i avtalet, är belägna i skilda stater, av vilka åtminstone den ena är en fördragsslutande stat.

Vem mer än föraren ska skriva på fraktsedeln om godset du ska frakta är skadat?

1. Fraktsedeln skall upprättas i tre originalexemplar, vilka skall undertecknas av avsändaren och fraktföraren. Underskrifterna får vara tryckta eller ersatta med avsändarens och fraktförarens stämplar, om lagen i den stat där fraktsedeln upprättas tillåter detta.

Vad är en Fraktförare?

En fraktförare genomför transporten av en frakt via land, vatten eller luft.

Share this post