Trendig

Vilken storlek pa fiol ska jag ha?

Vilken storlek på fiol ska jag ha?

Violiner fås i olika storlekar, en fullstor violin i storlek 4/4 används av vuxna och barn över 13 år. En trekvarts violin som kallas för 3/4 passar till barn i åldern 10-13 år. En 1/2 storleks violin passar barn i åldern 8-9 år.

Vilket träslag byggs Violinens lock?

Violinens resonanskropp består av lock, sarg (kanter) och botten. Locket tillverkas av gran, som är ett mjukt träslag. Vanligen användes alpgran som växer långsamt, och därför har mer jämntjocka årsringar eftersom sommar- och vinterved blir mer lika än hos mer snabbväxande granar.

Hur lång är en 4 4 fiol?

För en mer noggrann mätning, stå med armen ut rakt och mät avståndet mellan halsen och handleden. Den ideala längden för en fullstorlek fiol är minst 58cm.

Vad byggs Violinens botten av?

Lönn och gran är de viktigaste träslagen när det gäller violinbygge. Gran används i lådans lock och lönn i botten, även om också björk förekommer. Sargen och halsen görs också i lönn och då bör flammorna i lönnens struktur passa ihop.

Vad kallas det som man vanligtvis spelar med på till exempel en cello?

Billiga nybörjarinstrument är ofta tillverkade i stryktåligt laminat och svartbetsat rosenträ istället för ebenholtz. En person som spelar cello kallas cellist. Historiskt betydelsefulla cellister är bland andra, Pablo Casals, Gregor Piatigorsky, Jaqueline du Pré, Mstislav Rostropovitj och Pierre Fournier.

Vad heter Fiolens storasyster?

Altfiolen är fiolens storasyster med en mörkare klang.

Vad heter pinnen som man spelar stråkinstrument med?

Den är så stor att den måste stå på golvet när man spelar. Som stöd finns en utdragbar pinne längst ned. Pinnen kallas stackel.

Hur många strängar har en altfiol?

Dessa är då vanligen stämda med en kvints intervall neråt i skalan. De fyra ”vanliga” strängarna har alltså kompletterats med C, F och Bb beroende på hur många extra strängar det finns. När fiolen har fem strängar innebär det en kombination av altfiolen och fiolen, men med fiolens något mindre kropp.

Vad är skillnaden mellan fiol och viola?

Fiol som också kallas violin är det minsta stråkinstrumentet med den ljusaste klangen, och spelas i huvudsak med stråke. Viola som också kallas altfiol är en större variant av fiol. Den har en mörk och varm klang och låter ganska likt cellon.

När man knäpper på Fiolens strängar?

Noter för fiol skrivs oftast i G-klav (diskantklav). Ljudet skapas oftast genom att en stråke dras mot strängarna. Det är också relativt vanligt att man knäpper på strängarna med pekfingret (pizzicato). Man kan också använda stråken till att slå på strängarna, varvid en pizzicatoliknande ton uppstår.

När man knäpper på strängarna?

Knäppta stränginstrument, då man knäpper på strängarna med fingrarna eller med plektrum. Anslagna stränginstrument, då strängen anslås med en hammare. Hit hör piano och hackbräde. Stråkinstrument, då man får strängen att vibrera med hjälp av en stråke som dras över strängarna.

Share this post