Frågor

Vad heter klasserna i gymnasiet?

Vad heter klasserna i gymnasiet?

Högskoleförberedande program

  • EK – Ekonomiprogrammet. Inriktningar: Ekonomi eller Juridik.
  • ES – Estetiska programmet.
  • HU – Humanistiska programmet.
  • NA – Naturvetenskapsprogrammet.
  • SA – Samhällsvetenskapsprogrammet.
  • TE – Teknikprogrammet.
  • BA – Bygg- och anläggningsprogrammet.
  • BF – Barn- och fritidsprogrammet.

Vad betyder IMA gymnasiet?

Vi erbjuder två former av introduktionsprogram till gymnasiet: Individuellt alternativ (IMA) Programinriktat val mot det estetiska och naturvetenskapliga programmet (IMV)

Vad finns det för program på gymnasiet?

INFORMERAS

  • NA. Naturvetenskapsprogrammet.
  • TE. Teknikprogrammet.
  • EK. Ekonomiprogrammet.
  • HU. Humanistiska programmet.
  • IB. International Baccalaureate Diploma.
  • SA. Samhällsvetenskapsprogrammet.
  • ES. Estetiska programmet.

Vad är HT för linje?

Det här programmet passar dig som är intresserad av service och bemötande, men också av människors olika traditioner, sociala och kulturella behov. Utbildningen passar dig som tycker om språk och resor samt vill ha ett arbete med mycket kundkontakt.

Hur många klasser finns i gymnasiet?

Inom gymnasieskolan finns 18 nationella gymnasieprogram: sex högskoleförberedande program och 12 yrkesprogram. Det finns också sex riksrekryterande gymnasieprogram och fyra introduktionsprogram.

När väljer man inriktning på gymnasiet?

Vilka exakta datum som gäller för gymnasievalet beror på var i landet du bor. I början eller mitten av januari öppnar gymnasievalet vanligtvis. Sedan har du ungefär en månad på dig att rada upp dina val av program, inriktning och skola.

Hur länge kan man gå introduktionsprogram?

Hur länge får man gå på ett introduktionsprogram? Skollagen reglerar inte hur länge man får gå på ett introduktionsprogram. Det är elevens mål med utbildningen och huvudmannens plan för utbildning som har störst betydelse för planeringen av både innehåll och längd.

Vad kan man välja som individuellt val?

Individuellt val Inom det individuella valet väljer du själv vilka kurser du vill läsa. Fråga skolan vilka kurser de erbjuder att välja mellan. På yrkesprogrammen ska skolan erbjuda kurser som krävs för grundläggande högskolebehörighet. Estetiska kurser och kurser i idrott och hälsa ska alltid erbjudas på alla program.

Vad ska jag välja för program?

Gör testet och se vilket gymnasieprogram som passar just dig! Vi vet att det inte alltid är lätt att veta vilket program man ska välja. Gör vårt gymnasietest och få en fingervisning om vilket program som kan passa just dig! Svara på våra frågor baserat på din personlighet och vad som stämmer mest in på dig.

Vad kan man bli efter naturprogram?

Yrken som kanske kan intressera dig som går inriktningen naturvetenskap och samhälle kan vara: arbetsterapeut, audionom, dietist, fysioterapeut, agronom, arkitekt, landskapsarkitekt, studie- och yrkesvägledare, psykolog, socionom, biomedicinsk analytiker, forskare, arkeolog, journalist, farmakolog , förskollärare eller …

Vad kan man bli om man går handelsprogrammet?

Svenska 1/ Svenska som andraspråk 1. 100. X.

  • Servicekunskap. 100. X.
  • Personlig försäljning 1. 100. X.
  • Entreprenörskap & företagande. 100. X.
  • Handelsprogrammet – Handel & service förbereder dig för at arbeta inom handeln med marknadsföring, webb och ledarskap. Detta är utbildningen för dig som är social, trendkänslig och påhittig.
  • Är handel en bra linje?

    Handels- och administrationsprogrammet är ett bra val för dig som vill arbeta inom områden som service, handel eller administration efter gymnasiet. Det är ett yrkesprogram, vilket betyder att du blir förberedd för att börja arbeta direkt efter gymnasiet.

    Vad hette gymnasiet förr?

    Under perioden 1905 till 1972 benämns många av de skolor med de frivilliga skolformerna realskola och gymnasium som läroverk. Fram till 1970 års läroplan för gymnasieskolan – Lgy 70 – var gymnasium (gymnasiet) den teoretiska sekundärutbildningen i Sverige.

    Hur gamla är gymnasieelever?

    Gymnasiet är alltid tre år. De flesta är då 18 eller 19 år gamla.

    Vad motsvarar realexamen?

    Realexamen var en slutexamen vid en realskola eller någon motsvarande skola i kommunal eller statlig regi. Dessutom kunde examen utfärdas vid enskilda skolor med examensrätt. Begreppet realexamen infördes 1905, och fram till 1928 var benämningen realskolexamen.

    Vilket är Sveriges äldsta gymnasium?

    Om jubileet. Den 24–31 maj 2023 firas att Sveriges äldsta gymnasium, Rudbeckianska gymnasiet, fyller 400 år. Jubileet anordnas av Västerås stad, Rudbeckianska gymnasiet, Arosbröderna och Svenska kyrkan för att uppmärksamma skolans historiska betydelse för Sverige och Västerås som kunskapsstad.

    Hur refererar man till Lgr 22?

    När du hänvisar till läroplaner i din text måste du referera på rätt sätt enligt Harvard. I din text: Första gången du nämner läroplanen i din text skriver du – I Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011 (Skolverket 2019, ss. 21-23) står skrivet att…

    Hur gammal är man när man börjar skolan?

    Skolplikten börjar höstterminen det kalenderår då barnet fyller sex år. Om barnets vårdnadshavare begär det, och det finns särskilda skäl, kan skolplikten skjutas upp ett år. Särskilda skäl kan till exempel vara att barnet har en utvecklingsstörning, en funktionsnedsättning eller en sjukdom.

    Hur länge kan man gå på gymnasiet?

    Hej, En elev som har börjat läsa på ett nationellt program innan 20 års ålder har rätt att fullfölja sin utbildning. Detta enligt skollagen som du kan läsa om på Skolverkets hemsida här: https://www.skolverket.se/regler-och-ansvar/ansvar-i-skolfragor/antagning-till-gymnasieskolan.

    Share this post