Blogga

Vad betyder cover lat?

Vad betyder cover låt?

En cover (uttal: /kavər/; engelska: ’täcka’; plural: cover hellre än -s) är någons nyinspelning (tolkning) av en annan musikartists låt. Ordet används flitigt inom populärmusikindustrin.

Får man göra en cover på en låt?

När du gör en cover behöver du dock ofta exempelvis kompositörens samtycke att använda verket. Detta görs enklast genom att skaffa en licens. Normalt behöver en bearbetning av ett verk upphovspersonernas godkännande.

Vad var en cover från början?

Rötter i 50-talets rocktradition. “Cover”-begreppet myntades under 50-talet i och med rock’n’rollen, då många artister drog inspiration från gamla afroamerikanska bluesartister. De nya artisterna gjorde nya versioner på tidigare låtar, men varifrån själva orden “cover” kommer är ännu lite oklart.

Får man släppa covers på Spotify?

Vill du lägga upp en cover på Spotify eller någon annan musiktjänst? Då behöver du en licens som ger dig rättigheterna att släppa låten offentligt. Att använda DistroKid är det enklaste och snabbaste sättet att ladda upp en cover. DistroKid är en amerikansk distributör som du kan köpa licenser från.

Hur får man sampla?

Vill du till exempel sampla musik behöver du söka tillstånd från det musikförlag som förvaltar rättigheterna till den musik som du vill sampla. Är musiken inte förlagd är det musikskaparen som ger tillstånd.

Vem tjänar pengar på covers?

Om du gör en CD med bara covers så betalar du ca 7% av priset till butik till låtskrivarna, resten går till den som har gjort plattan. Är inte ett skivbolag eller nån distributör inblandad så får artisten 93% av intäkterna, så visst går det att tjäna pengar på att göra covers.

Får man lägga ut covers på Instagram?

Tänk på att om du spelar någon annans musik (gör en cover) så krävs det tillstånd från rättighetshavarna om du vill ändra i texten eller göra en egen tolkning av låten.

Vad gäller för covers?

Normalt räknas en cover inte till en bearbetning av ett verk, detta förutsatt att du inte ändrar i melodi eller text. De ändringar kan då ses som en bearbetning vilket kräver mer än endast licens för att få framföra offentligt.

Share this post