Populära

Hur blir man av med overtoner?

Hur blir man av med övertoner?

Den senaste tidens teknikutveckling har gjort att mer övertoner går ut på elnätet, samtidigt som utrustningen blir allt mer känslig för störningar. För att minimera utbredningen av övertoner har en ny standard tillkommit där kraven för tillåtna nivåer har skärps.

Hur uppstår övertoner el?

När en icke-linjär belastning, som t. ex. likriktare, tyristorer, Lysrör, motorstyrningar, drar dessa en ström som inte är sinusformad. Då bildas övertoner (störfrekvenser)i systemet som kommer att skapa extra värme och energiförluster.

Hur kan övertoner påverka elsäkerheten?

Om lokalnätet inte är dimensionerat för detta kan det leda till överbelastning och i värsta fall brand. Ökad mängd övertoner kan också leda till ökad EMC-problematik, vilket inte är önskvärt eftersom vi kommer att bli mer och mer beroende av kommunikation och styrande lokala enheter.

Vilken frekvens har den tredje övertonen?

Inom eltekniken, när man analyserar övertoner i växelspänning och -ström, brukar man kalla den första övertonen – vanligtvis av nätfrekvensens 50 Hz, dvs 100 Hz – för den andra övertonen, 150 Hz för den tredje och så vidare.

Hur påverkas elnätet av övertoner?

Ett problem med övertoner är att nolledaren överbelastas, vilket kan leda till att ett spänningsfall i nolledaren uppstår eller i värsta fall att den förstörs. Övertoner skapar även ökade förluster i transformatorer och motorer.

Varför skapar switchade nätaggregat störningar på elnätet?

Modern elektronik genererar mer störningar som kan spridas på elnätet, samtidigt som de har en lägre tålighet mot störningar. Laster som inte tar vara på hela strömmens sinusvåg kallas olinjära och ger upphov till störningar på det elnät de är anslutna till.

Vad menas med olinjära laster?

Det är olinjära belastningar, ofta benämnda icke-linjära laster, som ger upphov till övertoner genom att förhållandet mellan ström och spänning inte är konstant under en viss period. Om en olinjär belastning ansluts till elnätet kommer den att dra en ström som avviker från sinusformen vilket orsakar övertoner.

Hur mäta övertoner?

Förhållandet mellan strömmens övertoner och grund- tonen kallas för total övertonshalt eller THD (Total Harmonic Distortion). THD-värdet mäts i procent av grundtonen. Ett THD-värde över 10 % är inte bra.

Vad är övertoner i elnätet?

Bristande elkvalitet kan förkorta en apparats livslängd. Exempelvis kan övertoner orsaka extra uppvärmning i konden- satorbatterier med förkortad livslängd som resultat, men även högre ström i ledningar och varmgång.

Hur kan vi minimera övertoner i våra elsystem?

När man ansluter en lampa o lampan tänds bildas ett elektriskt fält ända bort till lampan. Hur kan vi minimera övertoner i våra elsystem? För att minimera övertoner kan passiva o aktiva filter installeras, exempelvis ett tredjetonsfilter.

De mest oönskade övertonsfrekvenserna är de som är udda multiplar (tre, fem och sju) av grund- frekvensen. Den tredje övertonen (150 Hz) är den överton som kan bidra till mest störningar (fig. 13).

Hur styrs elnätet?

I varje station i elnätet finns styrsystem som med hjälp av reläskydd övervakar elöverföringen och skyddar apparaterna. Via fjärrkommunikation med styrsystemen styrs elnätets eltransporter av personal i driftcentraler – en stor central för stamnätet, många mindre för regionnäten.

Hur fungerar switchade nätaggregat?

Tekniken innebär att man ökar frekvensen på spänningen innan den konverteras till de spänningsnivåerna man vill ha. Ingångsspänningen (den vi har i elnätet) har en frekvens på 50Hz, ett switchat nätaggregat drar upp frekvensen till mellan 20KHz och 1MHz, alltså avsevärt högre.

Share this post