Frågor

Hur gor man en snygg fog?

Hur gör man en snygg fog?

Akrylfogmassa ger en snygg och tät fog i hörn, runt rör och i andra springor när du reser en gipsvägg. Men härdad fogmassa kan inte slipas och den gör det omöjligt att slipa runt fogen. Därför ska du ha slipat, spacklat och slipat igen mellan skivorna innan du plockar fram din fogpistol och fyller de sista springorna.

Hur länge kan man vänta med att foga?

Foga kakel och klinker gör du när fästmassan härdat ordentligt efter plattsättningen, vilket brukar ta cirka 1-2 dygn. Läs på förpackningen med ditt fix för vad som gäller. När du väl ska sätta igång är det en del produkter du behöver.

Kan man foga över gammal fog?

Hej! Ja visst kan du foga om! När du fogar om bör du skrapa ur fogen lika mycket som fogen är bred, dock aldrig mindre än 2-3 mm.

Hur använder man Fogpinne?

Fogpinnen kan slipas till önskad profil. Före slätningen bör man låta fogpinnen ligga i vatten eller såpvatten/tvålvatten, detta motverkar att fogmassan fastnar på fogpinnen. Applicera fogmassan och släta i långa mjuka drag.

Hur får man snygga Silikonfogar?

Silikonfogar kan inte målas. En av den härdade fogens stora styrkor är att ingenting fäster på den. Det gäller dessvärre även färg. Så om du inte kan hitta silikon i en färg som passar kan du ofta ersätta silikonet med en övermålningsbar fogmassa – dock aldrig i våtrum.

Hur gör man träplugg?

Träpluggar görs med ett pluggborr-set Ett pluggborr-set består av ett forstnerborr att göra hålen med och ett pluggborr att tillverka träpluggarna med. De två borren är noga anpassade för varandra så att de träpluggar som pluggborret gör passar exakt i forstnerborrets hål.

Hur använder man träplugg?

Man placerar träpluggarna i hål i bägge enheter som ska sammanfogas. Man kan använda lim för bättre hållfasthet men det behövs inte. Den fördelen man får med träpluggar är att det blir bättre hållfasthet och en mera tålig konstruktion och ännu bättre blir det om man limmar träpluggarna.

Hur länge ska Fix torka innan fogning?

Du kan börja foga när fästmassan har torkat (efter 2–3 dygn). För att få fogmassan på plats ska du an vända en gummispackel. Dra snett över plattorna och se till att fogmassan kommer in ordentligt mellan plattorna. När fogen har härdat något torkar du rent med en fuktig svamp, som måste sköljas ofta.

Hur lång tid tar det för fogen att torka?

Låt torka tills fogmassan inte längre fastnar på fingrarna (vanligtvis 15–30 minuter) och rengör sedan med en fuktig svamp. Torktiden är beroende av plattan, underlaget, fogstorlek och rådande arbetsförhållanden. För tidig rengöring eller för mycket vatten kan orsaka missfärgning av fogen.

Kan man lägga ny silikon på gammal silikon?

Silikon fäster utmärkt på gammalt silikon. Jag har lagat mina akvarier så i flera år, helt utan problem. Man gör det bara onödigt svårt för sig om man skär bort allt silikon.

Share this post