Allmänning

Vilken skyddsutrustning ar man skyldig att anvanda vid truckkorning?

Vilken skyddsutrustning är man skyldig att använda vid truckkörning?

Truckföraren är skyldig att följa instruktionerna, använda anvisad skyddsutrustning samt att köra trucken på ett ansvarsfullt sätt. Truckföraren kan göra flera saker för minska risken för olyckor och värk i kroppen. Att använda bälte och skyddsskor är två exempel.

Måste man alltid följa det som står i Arbetsmiljöplanen gällande vilken skyddsutrustning som ska användas?

Enligt arbetsmiljölagen 3:3 är arbetstagaren skyldig att bära föreskriven skyddsutrustning. Den arbetstagare som grovt åsidosätter sin skyldighet att använda skyddsutrustning, riskerar disciplinåtgärder av arbetsgivaren. Det kan vara omplacering och/eller skriftlig varning, som kan leda till avsked (AD 1999 nr 66).

Vem har samordningsansvaret för arbetsmiljön?

Samordningsansvaret på ett fast driftsställe ligger enligt arbetsmiljölagen i första hand på den som råder över driftsstället. Arbetsgivaren på till exempel en verkstad har alltså samordningsansvar också för andra som har verksamhet där: städ-, bevaknings-, transportföretag och så vidare.

När måste enligt AML skyddshjälm användas på en byggarbetsplats?

Stötskyddsmössor. Stötskyddsmössor används där det finns risk för att man slår huvudet i hårda föremål, i vassa kanter eller utstickande föremål, exempelvis när man vistas i trånga utrymmen. Man ska inte använda stötskyddsmössor när det behövs skydd mot fallande föremål, exempelvis på byggarbetsplatser.

Vilken skyddsutrustning bör du använda när du arbetar runt truckar?

Truckförare och de som arbetar i närheten av truckar ska använda skyddsskor. Använd bälte. Många truckar har bälte, främst för att skydda om trucken välter.

Vad säger lagen om skyddsskor?

I föreskriften Användning av personlig skyddsutrustning (AFS 2001:3) anges att arbetsgivaren ska hålla med skyddsskor då någon arbetar i stark kyla eller hetta. Ett exempel på stark kyla ges då en arbetstagare arbetar i ett kylrum. Det finns inte några exakta regler för tidningsbuds rätt att få skyddsskor vid kyla.

Share this post