Rekommendationer

Hur belyser man ett hus?

Hur belyser man ett hus?

Ett annat sätt att belysa fasaden är underifrån med en riktad spotlight, detta ger fasaden en vacker karaktär. En frostad lins på spotlighten ger ett behagligare intryck, placera spotlighten i rabatten nedanför fasaden eller montera den direkt på fasaden.

Hur sätter man fasadbelysning?

Det bästa är att montera lampor med nedåtriktat ljus så att du kan se var du sätter fötterna om det är halt eller liknande. Vägglampor längs en mur eller ett staket och nedgrävningsspottar längs rabatter eller stigar är också en möjlighet, beroende på vilken belysningseffekt du vill ha.

Hur mycket fasadbelysning?

Beroende på lampans spridningsvinkel och höjden/placeringen av den kan du räkna ut hur många ljuskällor du behöver för att täcka upp hela den önskade ytan med ljus. Uplight ljuset riktas nedifrån och upp. Fungerar bra för fasader, träd och buskar, statyer och stenpartier och staket.

Vilken lampa till fasadbelysning?

Tänk på vilket syfte du vill att din fasadbelysning ska uppfylla. Ska den lysa upp gångar eller ska den ge ifrån sig ett mjukt och snyggt ljus. Tänk på att det oftast är snyggast med flera fasadlampor med lite svagare ljus än flera lampor med starkt ljus.

Vad behöver växter för ljus?

Vanliga LED-lampor funkar bra som växtbelysning eftersom de producerar det ljus som är lämpligt för växterna och avger inte så mycket värme. Växter drar även nytta av vanlig belysning, men med en extra LED-lampa över växten blir effekten mycket bättre.

Måste man ha särskild växtbelysning?

Eftersom naturligt dagsljus är allra bäst, bör din växtbelysning kunna efterlikna detta i så stor utsträckning som möjligt. En vanlig glödlampa, som förvisso inte finns i handeln längre, räcker inte. Eftersom glödlampan avger mycket värme behöver den hänga en bit ifrån växten och då blir ljuset för svagt.

Vilken höjd sätter man fasadbelysning?

En riktlinje som du kan utgå från är att montera lampan i väggens övre tredjedel ungefär i ögonhöjd eller cirka 5 centimeter ovanför ögonhöjd. Då blir du inte bländad utan tittar på lampan och inte in i ljuskällan – du vill alltid undvika att bländas av lampan och istället skapa ett behagligt indirekt ljus.

Hur högt sätter man fasadbelysning?

Vilken höjd armaturen ska sitta på beror helt och hållet på syftet med ljuset. Tänk på att ljuset inte ska blända och att man inte går in i lampan. Oftast är det snyggast med flera fasadlampor med lite svagare ljus än färre lampor med starkt ljus.

Vilken höjd på ytterbelysning?

Vilken styrka på fasadbelysning?

Välj en styrka på ca 6-9W så är du säker på att de lyser upp ordentligt. Koppla gärna till en dimmer så hittar du lätt rätt ljusstyrka. I vår kategori Fasadbelysning finns även fina alternativ att placera på väggen istället för i takfoten.

Share this post