Populära

Ar Brandskyddskontroll obligatorisk?

Är Brandskyddskontroll obligatorisk?

Du som har en eldstad, värmepanna eller rökkanal behöver få den kontrollerad regelbundet, en så kallad brandskyddskontroll. Brandskyddskontrollen är obligatoriskt enligt lag. Du får inte kontrollera ditt eget brandskydd, utan behöver anlita ett företag.

Vem betalar Brandskyddskontroll?

6 § En kommun får föreskriva att avgift skall betalas för sotning och brandskyddskontroll enligt 4 §. 4 § En kommun skall i brandförebyggande syfte ansvara för att rengöring (sotning) sker av fasta förbränningsanordningar, som inte är inrättade för eldning uteslutande med gas, och därtill hörande rökkanaler.

Hur lång tid tar en brandskyddskontroll?

En genomsnittlig sotning tar 20 – 30 minuter och en brandskyddskontroll tar i snitt 45 minuter och kräver mer utbildad personal, så brandskyddskontrollen är normalt dyrare än sotning.

Vad gör man på en brandskyddskontroll?

Brandskyddskontrollen utförs huvudsakligen okulärt, men vid behov sker fördjupad kontroll med hjälp av instrument….Vad undersöks i brandskyddskontrollen?

  1. sotbildning och beläggningar,
  2. skador eller förändringar av det tekniska utförandet,
  3. temperaturförhållanden,
  4. tryckförhållanden och täthet,
  5. drift och skötsel.

Vad kostar en brandskyddskontroll?

Artikel

Artikel Exkl. moms Inkl. moms
Brandskyddskontroll, första objektet 632 kr 784 kr
Brandskyddskontroll, efterföljande objekt/styck 281 kr 349 kr
Grundavgift, fast boende 258,30 kr 320 kr
Grundavgift, fritidshus 439,11 kr 554 kr

Är min skorsten godkänd?

Brandskydds- och funktionskontroll av eldstad och skorsten Om Du vill vara säker på att Din eldstad och skorsten är säker att elda i bör Du beställa en SSR-godkänd besiktning av dessa.

Hur ofta görs en brandskyddskontroll?

Det är brandskyddskontrollanten som har kompetens att avgöra om din lokala eldstad ska kontrolleras vart tredje eller vart sjätte år.

Hur ofta ska man göra Brandskyddskontroll?

Är det lag på Brandskyddskontroll?

Brandskyddskontrollen är reglerad i Lagen om Skydd mot Olyckor (LSO). Det är kommunen som ansvarar för Brandskyddskontrollen, men i många kommuner upphandlas ett eller flera företag för att utföra kontrollerna åt kommunen.

Vilket sotningsdistrikt tillhör jag?

Hos entreprenören finns ett register med uppgifter om vilka eldstäder som finns i husen och när de senast har sotats och brandskyddskontrollerats. Här kan du se vilket distrikt du tillhör och vilka entreprenörer som utför sotningstjänster hos dig.

Hur mycket kostar det att provtrycka en skorsten?

Vad kostar de här undersökningarna? Det beror på var i landet du bor. På ett ungefär kan man säga mellan 1200 – 2 500 kronor för 1 objekt. Har du 2 skorstenar tillkommer det ofta ca 500-1000 kr för det andra objektet.

Hur ofta besikta kamin?

Om du eldar med fast bränsle (ved, pellets, spannmål etc): Eldstad som huvudsakligen värmer huset eller det rum den är placerad i: en gång per år. Eldstad som inte är huvudsaklig värmekälla: vart tredje år (eldning mindre än 500kg/år) Eldstad i fritidshus som bara används säsongsvis: vart tredje år.

https://www.youtube.com/watch?v=ftdi6p-ZtuY

Share this post