Rekommendationer

Vem hade 8 hovar?

Vem hade 8 hovar?

Sleipner, (isländska Sleipnir, ”hal”, ”halkig”, svenska dialekter Släppner) är i nordisk mytologi Odens grå, starka, åttafotade häst. Sleipner kan galoppera snabbare än någon annan häst, till och med snabbare än vinden. Han kan färdas fram på marken, i luften och till havs.

Vem födde Sleipner?

Loke är också, i mytologin, en stor älskare med många barn, bland andra Hel, Midgårdsormen och Fenrisulven. Han är även mor till Odens häst Sleipner – han förvandlade sig till ett sto och förförde hingsten Svadilfare.

Vem red på Sleipner?

Hästar är ett av de djur som oftast nämns i samband med de fornnordiska gudarna, Oden red Sleipner, vagnarna som Natt och Dag färdas i över himlavalvet drags av två hästar som tycks gestalta solen och månens krafter.

Vad var det som utlöste Ragnarök?

En exakt tidpunkt för Ragnarök finns inte. Det beskrivs som en serie händelser i en avlägsen framtid. Någon direkt orsak nämns inte heller i de gamla källorna. Först kommer fimbulvintern i tre år, och därefter krig som följd av missväxt och svält.

Vart sitter ballarna på hästen?

Hovens undersida är täckt med ett mjukare horn, sulhornet. I strålen finns ett speciellt elastiskt horn som kallas strålhorn. Strålen har tillsammans med elastiska putan en stötdämpande funktion. På hovens baksida finns ballarna och mellan dessa ballgropen.

Vem var Odin?

Oden har många namn och är både krigsgud och dödsgud. Till hans boning Valhall kommer hälften av de krigare som dött i strid. Han är den enögde allfadern som offrat sitt öga för att kunna se allt som händer i världen. Med Frigg har han sonen Balder och med Jorden har han sonen Tor.

Vad är Ragnarök i den fornnordiska mytologin?

Jordens undergång – Ragnarök. Gudarnas skymning närmar sig när Fimbulvintern kommer. Under tre vintrar utan sommar emellan ska isens vindar blåsa över världen och solen sluta stråla. Detta är girighetens krig, där bröder dödar varandra, föräldrar strider mot sina barn och alla blodsband glöms.

Share this post