Blogga

Pa vilken sida vaxer mossa?

På vilken sida växer mossa?

Mossa på stenar och stubbar växer helst i skugga, och växer därför oftast mot norr. mer än grenarna mot norr för att fånga in mer ljus. Myrorna bygger sina stackar på sydsidan av något eftersom de tycker om sol och värme. Ta en nål och sätt fast den på den östra sidan av ett träd i närheten.

Vilket väderstreck växer lavar?

Myrstackens mer långsluttande sida vetter också mot söder. Ett ensamstående träd har fler och tjockare grenar på södersidan. Lavar och mossor växer ofta på norrsidan på träd och stora stenar.

Var växer mossa?

De flesta mossor är ganska konkurenssvaga och trivs därför bäst där det inte finns så mycket av de större växterna. Man hittar t. ex. många mossor på stenblock, i bergbranter, trädstammar, på bar jord och på omkullfallna träd.

Hur lång tid tar det för mossan att växa?

Eftersom mossan under gynnsamma förhållanden kan växa cirka en cm per år, förstår man att det krävs lång tid utan störningar i miljön om den skall bli så stor.

Vart trivs lavar?

Lavar har inga rötter och påverkar inte underlaget de växer på. Lavar finns i alla världsdelar på jorden. Sverige är ett lavrikt land med mer än två tusen arter. Man påträffar lavar i praktiskt taget alla typer av miljöer från havsnivå upp till flera tusen meter över havet.

Vart finns mossor?

När man börjar titta närmare på den gröna matta som täcker marken, träd, block och ved kan man urskilja många olika mossarter, och speciellt i våtmarker finns dessutom både röda, bruna och gyllengula arter. Skogar, våtmarker och fjäll är miljöer där mossor ofta dominerar.

Får man plocka mossa i skogen?

När det gäller plockning av mossor och lavar så är det generellt sett tillåtet i Sverige, men egentligen bara om du har markägarens tillåtelse. Dessutom kan plockning vara förbjuden inom vissa skyddade områden så som naturreservat, nationalparker och Natura 2000-områden.

Hur långsamt växer mossa?

Mossor växer generellt fortare än lavar, men det finns en stor variation mellan olika arter. Det tar lång tid för vissa mossor att sprida sig till nya platser, medan andra är speciellt anpassade för att kolonisera tillfälliga miljöer.

Share this post