Allmänning

Har du bedrivit verksamhet arbetat i foretaget?

Har du bedrivit verksamhet arbetat i företaget?

Om du har bedrivit en verksamhet gemensamt med någon i din familj kan du i vissa fall räknas som företagare. Om du enbart har varit anställd i din familjs företag är du inte företagare i försäkringens mening.

Får familjemedlemmar jobba gratis?

Det finns inget uttalat i socialavgiftslagen om vad som gäller när någon i enskild näringsverksamhet betalar ersättning för arbete till sin egen make eller maka. På skatteområdet finns det ett generellt avdragsförbud för lön eller annan ersättning som någon betalar ut till sin make.

Får man stämpla om man har eget företag?

För att få a-kassa om man har enskild firma måste man lägga företaget vilande och inte ha någon verksamhet igång. Enligt reglerna får det bara göras en gång per femårsperiod, men med coronakrisen beslutade regeringen att lätta på reglerna så att de uppehåll som görs under 2020 inte räknas.

Har man rätt till a-kassa om man har aktiebolag?

Företagare kan precis som anställda ha rätt till ersättning vid arbetslöshet. Medlemskapet i a-kassan är skilt från medlemskapet i Unionen Egenföretagare, och du måste alltså söka medlemskap i en a-kassa separat. Företagare kan precis som anställda ha rätt till ersättning vid arbetslöshet.

Kan man anställa familjemedlem?

Du får inte anställda dina egna familjemedlemmar inom ditt företag. Är det så att någon av dem jobbar för dig så skall resultatet fördelas mellan er. Läs mer om vilka regler som gäller för anställning av familjemedlemmar. Du som ägare får inte heller ses som en anställd och du kan inte anställa dig själv.

Får man anställa sitt barn?

Den som är under 13 år får i regel inte jobba men det finns undantag. Du kan behöva söka tillstånd från Arbetsmiljöverket om du anställer barn under 13 år i något av de olika undantagsfallen.

Får man stämpla om man har f skatt?

Går det att få a-kasseersättning som F-skattare eller är det kört? Det snabba teoretiska svaret är att det går att få ersättning från en arbetslöshetskassa även som egenföretagare. Lagen som reglerar detta säger redan i sin första paragraf att arbetslöshetsförsäkringen omfattar både arbetstagare och företagare.

Har jag rätt till a-kassa om jag säger upp mig själv?

Om du säger upp dig från ditt arbete blir du som regel avstängd från arbetslöshetsersättning från a-kassan under en tid. Det kan dock finnas skäl som gör att du slipper avstängning hos a-kassan. Kontakta din a-kassa för att få svar på vad som gäller för din a-kassa när du säger upp dig själv.

När upphör a-kassan?

Din rätt till ersättning från a-kassa upphör nämligen att gälla vid månadsskiftet innan den månad då du fyller 65 år. Av den anledningen slutar också ditt medlemskap i a-kassan att gälla samma dag som du fyller 65 år, eftersom du inte längre har någon nytta av det. Det gäller även om du fortfarande arbetar på heltid.

Vad är det för skillnad på arbetsintyg och Arbetsgivarintyg?

Ett arbetsgivarintyg är ett intyg där arbetsgivaren intygar den anställdes anställningstid och befattning. Arbetsgivarintyget kan även benämnas som arbetsintyg eller löneintyg. Detta intyg finns bland annat för att bedöma en före detta anställds ersättning hos A-kassan.

Share this post