Blogga

Vad innebar meddelarfriheten ger den myndighetsanstallda ratt att lamna ut hemliga handlingar?

Vad innebär meddelarfriheten ger den myndighetsanställda rätt att lämna ut hemliga handlingar?

Det så kallade repressalieförbudet innebär att myndighetsanställda inte får straffas om de lämnar uppgifter till medier, om inte uppgifterna skyddas av särskilda regler. Att omplacera eller säga upp en offentliganställd som använt sin meddelarfrihet kan ge böter eller fängelse.

När gäller inte tystnadsplikt?

Undantag från tystnadsplikten När det gäller misstanke om brott som är så allvarligt att det kan ge straff på minst ett års fängelse har vårdpersonal rätt att bryta mot tystnadsplikten genom att göra en polisanmälan om brottet och svara på frågor från polis, åklagare och domstol.

Vem gäller meddelarfrihet?

Meddelarfriheten är skyddad i grundlagen och gäller för alla. Det innebär att du kan lämna uppgifter och information till en journalist eller redaktion i syfte att de ska publiceras. Det kan du göra utan att riskera att straffas, behöva betala skadestånd eller få andra påföljder.

Vad säger lagen om tystnadsplikt?

Tystnadsplikt är en i 36 kap 5 § rättegångsbalken angiven skyldighet för en person att inte berätta vad personen har erfarit. Som synes av lagtexten är den utformad som ett förbud att höra personen som vittne i rättegång.

Vilka omfattas av meddelarskyddet?

All verksamhet som styrs av politiska beslut och finansieras med skattemedel bör omfattas av meddelarskyddet. Eventuella missförhållanden inom exempelvis flygledning och kollektivtrafik måste uppdagas – oavsett om verksamheten bedrivs i offentlig eller privat regi.

Vilka av nedanstående omfattas inte av rätten att meddela och offentliggöra uppgifter?

Från huvudregeln om att meddelarfrihet bryter genom sekretess finns också ett viktigt undantag, som även gäller för muntligt uppgiftslämnande; meddelarfriheten gäller inte för uppgifter med så kallad kvalificerad sekretess.

Share this post