Rekommendationer

Vad innebar de tre Tillflykterna?

Vad innebär de tre Tillflykterna?

De tre juvelerna (sanskrit: ratnatraya eller triratna) syftar inom buddhismen till buddha, dharma och sangha. De tre juvelerna är det som alla buddhistiska traditioner tar tillflykt i, och har många ritualer och riter kopplade till sig. Innebörden av de tre juvelerna är mycket omdiskuterade inom buddhismen.

Vilken betydelse har de tre juvelerna?

En ännu bredare sammanfattning av buddhismen finns i de tre juvelerna som förenar alla buddhister. De tre juvelerna utgörs av de viktigaste delarna av buddhismen: Buddha (läraren), dharma (läran) och sangha (gemenskapen eller församlingen som inkluderar alla aktiva buddhister).

Vad menas med jag tar min tillflykt till Buddha?

Att söka fristad i Buddha är att söka fristad i buddhanaturen i mig själv, vår medfödda potential för uppvaknande. Jag tar min tillflykt till Buddha som en lärare av vägen ut ur lidande, inte som en gud. Att säga ”Jag tar min tillflykt till Dharma” betyder att jag utövar mindfulness, vilket ger förståelse och kärlek.

Vad händer vid nirvana?

Inom buddhismen är nirvana det yttersta målet, vilket kan beskrivas som ett upphörande av lidande och befriande från återfödelsen. Dit kommer man genom att behärska och slutligen släcka sin “livstörst”, som beskrivs som ursprunget till allt lidande.

Vilka är de tre största inriktningarna grenarna av buddhismen?

Efter Buddhas död utbröt tvister mellan hans lärjungar om hur man skulle tolka läran. Med tiden blev åsiktsskillnaderna så stora att anhängarna splittrades i tre skolor, theravada, mahayana och så småningom vajrayana.

Vad är en stupa och pagod?

Pagod[redigera | redigera wikitext] Det utvecklades i Kina till höga, smala hus med ett antal våningar. Benämningen pagod används också (ibland) om buddhistiska stupor i Myanmar, Sri Lanka och Thailand; som stupor är dessa kupolliknande, mer massiva och har höga spiror.

Share this post