Innehållsförteckning
Hur formas vår personlighet och världsbild enligt det kognitiva perspektivet?
Det kognitiva perspektivet har en stor plats inom psykologin idag. Utgångspunkten inom perspektivet är att det är våra tankar som styr våra känslor och beteenden. Våra tankar finns i mentala scheman som skapas av våra tidigare erfarenheter. Utifrån våra tidigare erfarenheter skapas också grundantaganden om oss själva.
Hur hänger tankar och känslor ihop?
Tankar och känslor påverkar våra handlingar och vise versa. Våra känslor påverkar våra tankar och tvärt om. Du kanske känner dig glad och tänker att detta var intressant, vilket får dig att läsa vidare.
Vad är egentligen ett Självschema?
Ett självschema är övergripande i den meningen att det inverkar på vilka egenskaper i övrigt och vilka handlingar som upplevs som förenliga med den självuppfattning som styrs av självschemat. Det är relativt varaktigt över tid men förändras då och då, när man tycker att man håller på att ändra syn på sig själv.
Hur kan det kognitiva perspektivet användas för att förbättra hälsan?
Kognitiv terapi växte fram under 70-talet. Grunden i kognitiv terapi är att de tankar man har i hög grad påverkar vad man gör och hur man mår. Enkelt beskrivet går kognitiv terapi ut på att identifiera vilka tankemönster och tankesätt man har när man mår dåligt.
Vad innebär det kognitiva perspektivet Vad är grundtankarna?
Ett intellektuellt förhållningssätt som tar hänsyn till tänkande, minne, språk, problemlösning, inlärning, perception. Du har olika grundantaganden om verkligheten och detta påverkar sättet att uppfatta omvärlden som i sin tur påverkar våra känslor och vårt.
Hur styr våra tankar våra känslor och beteenden?
Vårt beteende styrs av tankar och känslor som vi bär inom oss, påverkas av direkt eller indirekt. För att kunna ändra ett beteende måste vi förstå våra tankar och känslor så att vi kan lära om, förändra och förhålla oss till dem på ett annat sätt.