Frågor

Varfor anser buddhister att man ska slacka Livstorsten?

Varför anser buddhister att man ska släcka Livstörsten?

Inom buddhismen är nirvana det yttersta målet, vilket kan beskrivas som ett upphörande av lidande och befriande från återfödelsen. Dit kommer man genom att behärska och slutligen släcka sin “livstörst”, som beskrivs som ursprunget till allt lidande.

Hur är det att leva som Buddhist?

hur är det att leva som buddhist? 1 Man får inte döda något levande 2 Man får ej ta det som inte är givet (Stjäl inte) 3 Missbruka ej sexualiteten 4 Avstå från alkohol eller icke receptbelagda droger 5 Avstå från falskt tal (Ljug ej)

Varför avstå från att vara buddhist?

Avstå från att ta emot guld, silver eller annat av värde (Gäller enbart inom Theravada grenen) Annars finns det inga absoluta livsregler för att leva som buddhist, förutom de fem som nämns ovan.

Varför är buddhismen en religion utan någon gud?

Buddhismen tillhör en av världsreligionerna men är i grunden en religion utan någon gud. I centrum för kulten står istället Buddha, den upplyste, som är en läromästare och förebild som visar hur buddhisten ska leva. En filosofi och religion Bön, offer och tro på gudar är meningslöst enligt Buddha.

Vad är tibetansk buddhism?

Lamaism, eller tibetansk buddhism som den också kallas, växte fram i Tibet på 600-talet e.Kr och är en speciell form av buddhism som har sina rötter i vajrayanabuddhismen. Lamaismen fick en särskild prägel efter att ha smält ihop med den lokala folktron på gudar, demoner och andar.

Vilka levnadsregler gäller för vanliga människor inom buddhismen?

För dem som inte är munkar eller nunnor gäller fem grundläggande livsregler. Att inte döda. Man ska inte avsiktligt döda eller skada något levande väsen. Regeln gäller också onda tankar och ovänligt tal.

Vad är buddhismens syfte?

Buddhas lära handlar om hur vi människor ska leva för att slippa återfödas till ett nytt liv fyllt av begär som enligt buddhismen ses som ett lidande (se nedan)… Buddhismen är en av de fem världsreligionerna men är i grunden en religion utan någon gud.

Hur ska man leva om man är buddhist?

De mänskliga dygderna som alla buddhister bör sträva efter är medglädje, välvilja mot allt levande, medlidande och jämnmod. De fyra ädla sanningarna och den åttafaldiga vägen (se avsnittet Buddhas lära) är de viktigaste reglerna för en buddhist. Klädregler gäller främst munkar och nunnor.

Share this post