Ny

Vad ar en god manniska enligt hinduismen?

Vad är en god människa enligt hinduismen?

Människor är enligt hinduismen varken goda eller onda, men vissa handlingar är bättre än andra. Och de handlingar som man utför i ett liv påverkar senare liv. Det här kallas karma. En del tror till och med att vilken samhällsgrupp – kast – man tillhör beror på hur man betett sig i tidigare liv.

Hur blir man lycklig inom hinduismen?

Hinduer menar att man ska leva sitt liv så att man gör det rätta. Om man gör goda handlingar får man god kar- ma och när ens kropp dör återföds ens själ till ett bättre liv.

Hur är man god?

”God” är enligt filosofilexikonet ”det mest generella värderande begreppet”. Omdömet ”god” kan fällas om ting, handlingar, personer och egenskaper och innebär att det bedömda, i någon mening, är fullkomligt. Kan någon handling vara fullkomlig i en värld som präglas av orättvisa?

Hur ser man på kvinnan inom hinduismen?

I den hinduiska traditionen finns det mycket tydliga könsroller. Familjen utgör kärnan i samhället och till följd av det uppfattas mannen främst som familjeöverhuvud, medan kvinnan definieras utifrån sin roll som hustru och mor. Mannen har dessutom religiösa plikter både i rollen som familjeöverhuvud och som individ.

Vad är lycka för en hindu?

Lakshmi är Vishnus hustru och lyckans samt ljusets gudinna. Hon är en av de mest omtyckta gudinnorna och förknippas med egenskaper som lycka, framgång, fruktbarhet och välstånd.

Vad är förbjudet inom hinduism?

Inom hinduismen är det tillåtet att äta alla vegetabiliska livsmedel och även mjölk, mjölkprodukter och ägg. Eftersom kon är ett heligt djur inom hinduismen, finns ett förbud mot att äta nötkött. Renläriga hinduer äter varken kött eller fisk. Vegetarianism och fasta förekommer också liksom i buddismen.

Vad har Shiva för egenskaper?

Guden Shiva avbildas med fyra armar, ofta dansande. Han håller oftast i en treudd och har en orm runt halsen. Hans hår är tovigt och ibland dansar han i en eldcirkel. Shivas riddjur är en tjur.

Share this post