Allmänning

Vad betyder Emotional Intelligence?

Vad betyder Emotional Intelligence?

Emotionell intelligens (EI), Emotional intelligence, är ett mått på en persons förmåga att kunna handskas med egna och andras känslor, ha relationer, motivera sig själv och vara empatisk. Emotionell intelligens kan även kallar emotionell kvot, Emotional Quotient (EQ).

Vad innebär emotionell ledarstil?

En ledare med hög emotionell intelligens skapar en arbetsmiljö med hälsosamt risktagande samt informations- och kunskapsspridning. En chef med låg emotionell intelligens skapar däremot en organisation fylld med rädsla och oro. Något som alltså borde stå högt upp på en chefs prioriteringslista är Emotionellt Ledarskap.

Vad är social och emotionell utveckling?

Sociala och emotionella färdigheter har en avgörande betydelse för lärandet, för hälsan, för livet och för det samhälle vi skapar tillsammans. I förskoleåldern är barn som mottagligast för lärande och hjärnans utvecklingsmöjligheter som störst. Därför behöver sociala och emotionella färdigheter medvetet uppmärksammas.

Vad är en låt gå ledare?

En ledare som hamnar i ett låt-gå-ledarskap har slutat att leda. Många gånger beskriver ledaren det själv som att hen tillämpar en demokratisk ledarstil, men det är bara ett sätt att förtränga problemet. I gruppen med en låt-gå-ledare poppar det ofta upp en informell ledare som tar över.

Vad är skillnaden på EQ och IQ?

Traditionellt sett har vi mätt intelligens från en logisk infallsvinkel. Tester för att utvärdera denna typ av begåvning har designats för att se hur en individ bemästrar mönsterigenkänning och liknande. Detta skiljer IQ från emotionell intelligens.

Vad är emotionell reglering?

En funktionell emotionsreglering innebär att en person förmår lösa sina konflikter på ett sätt som ger personen optimalt välbefinnande och optimal livskvalitet i ett längre perspektiv. Modellen organiserar strategierna längs en tidslinje som följer den emotionella processen.

Vad är emotionell dissonans?

Att genom ytagerande visa en känsla som man inte känner kan i längden leda till vad Hochschild (2012:90) kallar emotionell dissonans. Vilket innebär att det uppstår en belastning hos individen när det allför länge finns en skillnad mellan den inre upplevda känslan och den yttre visade känslan.

Hur påverkar emotionellt stimuli minne vad gäller kvantitet kvalitet samt korrekthet?

Vid emotionella stimuli raderas allt annat och vi tar då bara in den viktiga informationen om det, trots att vi hör/ser/känner annat också. En biased competion som moduleras av Amygdala är också något som påverkas av emotionella triggers. De emotionella triggersen vinner denna tävling mot annat mindre viktig info.

Share this post