Trendig

Vad innebar Chassidism?

Vad innebär Chassidism?

Chassidism eller chasidism är en judisk ”väckelserörelse” som uppstod i början av 1700-talet i södra Polen. Grundare och ledare var den karismatiske Israel ben Eliezer (även känd som Baal Shem-tov eller Besht) (1700–1760). Han föddes i Okup i den då sydpolska provinsen Podolien, nuvarande Ukraina, och dog i Medjibush.

Vad innebär förbundet med Gud?

JUDENDOMEN. Abraham och Gud bildade ett förbund. Om Abraham skulle tro på Gud och lyda honom, så skulle Gud ge Abraham ett eget land – Kanaans land – och beskydda Abraham och hans folk för all framtid. Abrahams förbund med Gud gick i arv till hans son Isak och sedan till Isaks son Jakob.

Hur lever Chassider?

Män och kvinnor lever strikt segregerade. En man får inte ha ögonkontakt med en kvinna eller ens gå bakom henne. För kvinnor är ledordet blygsamhet: modesta kjollängder, tjocka svarta strumpor och blusar som är sedesamt knäppta i halsen är det som gäller.

Vad betyder den sjuarmade ljusstaken?

Den sjuarmade adventsstaken är fullkomlighetens symbol. Det var på den sjunde dagen som Gud fullbordade skapelsen. Triangeln med spetsen uppåt syftar på den treenige Gud som med Ordet och Anden gav liv och ljus åt världen.

Hur ska man leva som ortodox?

Ortodox judendom De ortodoxa (renläriga) följer alla sabbatsregler och äter endast koshermat. Inom ortodox judendom är traditionen viktig. De ortodoxa håller därför fast vid gamla judiska traditioner och vill inte veta av några förändringar. De följer alla regler inom den judiska läran.

När tänder man menorah?

Menoran är en av de viktigaste och äldsta symbolerna i Judendomen, den ses även på Israels nationalvapen. Den består av en nioarmad ljusstake med ett ljus i mitten som kallas tjänaren eller “shamash” och fyra på var sida. Varje kväll när solen gått ner tänder man ett ljus, med hjälp av tjänaren.

När används menorah?

Under denna högtid är det fest i åtta dagar. Det tänds ett ljus varje dag på den åttaarmade ljusstaken (chanukkastaken, som inte bör förväxlas med menora, som är den sjuarmade ljusstaken och en klassisk symbol för judendomen). Under ljusfesten får barnen presenter.

Vad är kabbala?

Kabbala (hebreiska קַבָּלָה [qabbālā], ’emottagelse’ eller ’tradition’; även transkriberat Cabala, Cabalah, Cabbala, Cabbalah, Kabbalah, Kabalah, Kabbala, Qabala, Qabalah), kabbalism, är ett religiöst filosofiskt system som gör anspråk på att ge en mystisk förståelse av den gudomliga naturen och dess ordning.

Share this post