Rekommendationer

Vad menas med ett fylligt vin?

Vad menas med ett fylligt vin?

Fyllighet är en konsistens och en munkänsla – det vill säga hur mycket vinet väger i munnen. Vinet kan upplevas fylligt som koncentrerad saft eller lätt som utspädd saft. Om ett rött vin har minst 9 på fyllighetsklockan anser vi det som fylligt.

Hur smakar tanniner?

Smaken av tanniner kan bäst beskrivas som bitter, torr och sammandragande i gommen, mycket likt smaken av mycket starkt svart te, som ju också innehåller mycket tanniner. Den mycket välrenommerade franske vinkännaren Didier Romieux tycker att vin och smak är en sensuell känsla.

Vad gör man på nattvarden?

I nattvardsgudstjänsten får den kristne genom brödet och vinet delaktighet i Kristus. Nattvarden är en fortsättning på den sista måltid Jesus åt med sina lärjungar. För de kristna blir därför nattvarden ett möte med den korsfäste och uppståndne Jesus.

Vad är garvsyra i vin?

Garvsyra från ekfat Oftast används ekfat. Träet innehåller polyfenoler (som bland annat omfattar garvsyra) och bidrar till viss del också med strävhet till det slutgiltiga vinet. Garvsyran är det röda vinets naturliga konserveringsmedel. Ju mer garvsyra ett vin har desto längre lagringstid klarar vinet.

Vad innebär fyllighet?

Fyllighet är det som beskriver hur vinet kommer att kännas i munnen och kan jämföras med vinets ”konsistens”. Ett vin kan kännas tyngre, likt koncentrerad saft, men det kan också kännas lätt, som vatten eller saft som är utspädd.

Finns det vin utan tanniner?

Finns det rött vin utan tanniner? Den röda färgen på rött vin kommer precis som tanniner från skalet, så alla röda viner har lite tanniner i sig.

Är garvsyra farligt?

Den har fått sitt namn av släktet harsyreväxter (oxalis på latin) som innehåller höga halter oxalsyra. Stora mängder oxalsyra kan vara negativt för kroppen genom att: påverka och minska upptaget av viktiga mineraler, som kalcium och järn. i värsta fall ge njurskador vid riktigt stora intag.

Vad gör sulfiter i vin?

Utan tillsatt sulfit blir vinet mer instabilt och går in i ett ”moget” tillstånd i förtid. Sulfiter används även för att döda bakterier och avbryta jäsningen om det behövs. Svavel och sulfit används även för att avbryta jäsning eller desinficera tankar och fat. Ett vin kan innehålla sulfiter även om det inte tillsätts.

Share this post