Blogga

Vad malar man timmerhus med?

Vad målar man timmerhus med?

Timrets naturliga sprickbildningar och rörelse gör att det inte går bra att måla ett timmerhus med heltäckande olje- eller akrylfärg. Lämpligt är träoljor, järnvitrol eller slamfärger och det bästa är att täta väggarna med mossa. Använd aldrig lasyr på en grå omålad fasad och inte på nyinfogat virke i en gammal fasad.

Är timmerhus bra?

Timmerhusets fördelar Timmerhuset har flera fördelar. Som alla tunga konstruktioner har massivt timmer en värmebuffrande förmåga och goda hygroskopiska egenskaper — det vill säga att timret kan magasinera och fördela värme och fukt. Timmerhusen får därmed ett behagligt och utjämnat inomhusklimat.

Är timmerhus dyra?

Priset för ett timmerhus kan variera mycket – beroende på val takkonstruktion, innerväggar av timmer, bjälklag etc. Kostnaden för att bygga ett hus speglar främst antalet knutar och hur många stockar som behövs. Men även hur komplicerat det är, storleken, vad det ska användas till och var det byggs.

Hur isolerar man ett timmerhus?

De flesta timmerhus byggs med 150mm timmer (120mm förkommer också) och med isolering på insidorna. Idag har man ofta 120-145mm isolering plus diffspärr plus 45-70mm isolering sedan spånplatta och gipsskiva. Om det är tänkt som villa, åretruntboende.

Hur länge håller timmerhus?

Timmerhus håller ännu längre. Huvudämnet under diskussionerna är ytterbeklädnaden. Stockar har en stor trämassa och därför håller de många år (över 100 år), man ska bara måla dem i tid. Ytterplankorna på ett elementhus ska man byta efter 40 år och då får huset ett nytt utseende igen.

Hur ofta ska man måla timmerhus?

Omålat. Timmerhus av till exempel senvuxen fura innehåller traditionellt stor andel kärnvirke och är ofta kådrikt. Husen i gediget timmer håller ofta i flera hundra år och behöver ingen egentlig ytbehandling för att stå emot yttre påverkan.

Varför timmerhus?

Timmer för ett bättre välbefinnande Timret har en god isoleringsförmåga som gör att temperatur och fuktighet inomhus balanseras på ett effektivt sätt. Det bidrar till en ren inomhusluft, precis som i naturen. Trä är dessutom ett material som ger en unik och varm känsla både när det gäller fasad, trivsel och akustik.

Hur länge håller ett timmerhus?

Vad kostar timmerstomme?

Kvadratmeterpriset kan variera mellan cirka 1500 och 5000 kronor. Exempelvis kan året-runt-huset på 70 kvadratmeter med 25 cm tjockt timmer kosta 1-1,2 miljoner inklusive moms. Detta innefattar både timmerstommen, tak och stomme samt vind-och vattentät konstruktion.

Share this post