Ny

Vad ar malort?

Vad är malört?

Malört är en art i familjen korgblommiga växter. Används ofta som brännvinskrydda. I korsord som vanligt en lek med ord; kanske eftersöks de örter som är bra att använda mot mal, vilket inte är malört i sig. Se malmedel för sådana förslag.

När ska man plocka malört?

Malörten ska enligt traditionen skördas på Bartolomeinatten 24 augusti. Malörtsbrännvin sägs vara bra för matsmältning och associeras därför traditionellt som dryck tillsammans med fet mat.

Hur länge ska malört torka?

Malörten, Artemisia absinthium, plockas om hösten när blommorna fått en något gul färg, vilket brukar inträffa i augusti. Kvistarna får torka i skugga några dagar.

Vad innehåller malört?

Malört innehåller ämnet tujon. För att tujonet skall dras ut ur malörten krävs dock att den läggs i finsprit (läkarsprit), vilket traditionellt sker vid absinttillverkning. Halterna av tujon är numera reglerade inom åtminstone EU och i USA och saknar därför helt betydelse som till exempel försäljningsargument.

Vart växer malört?

Malört

  • Växtbeskrivning: Malörten är flerårig och blir c:a 100 centimeter hög. Bladen är djupflikiga och silvriga.
  • Odling: Detta är en lättodlad växt. Den vill gärna stå i soligt läge i mager och väldränerad jord.
  • Användning: Detta är en förnämlig brännvinskrydda.

Var kan jag köpa malört?

Malört kvist

  • Kryddbondens Beska. 48,00 kr – 70,00 kr.
  • En frisk österlenare. 48,00 kr – 70,00 kr.

Var plantera malört?

Den vill gärna stå i soligt läge i mager och väldränerad jord. Man kan dra upp den från frö. Förökning sker genom att man tar halvt förvedade sticklingar eller genom att dela roten. Odla inte nära andra örter, framför allt inte nära fänkål, salvia, kummin eller anis.

Vad innehåller Bäska droppar?

Passar till stark och fet mat, men framförallt som digestif. Bäska Droppar skapades redan vid sekelskiftet men fick sitt nuvarande namn först 1917. och består av ett kraftfullt, bittert malörtsbrännvin som utmanar smaklökarna lite extra och inte lämnar någon likgiltig.

Share this post