Ny

Hur smakar isop?

Hur smakar isop?

Roten har en besk smak, vilken används som smaksättning till likörer. Bladen ger ett friskt inslag i sallader och stjälkarna kan kanderas till konfekt.

Vad är isop bra för?

Inom folkmedicinen har örten använts som medicinalväxt mot bland annat reumatism, och även idag finns det många som dricker örtte gjort på isop för att förbättra matsmältningen eller driva ut vatten ur kroppen.

Är bidragande isop?

Isop (Hyssopus officinalis) odlas för sina blå, vita eller rosa blommor. Isop ger mycket nektar och lite pollen till samlande honungsbin. Isop kan användas som kryddväxt i t ex brännvin och sallader, som medicinalväxt vid krämport t ex halsont och dålig matlust.

När klipper man isop?

Föryngra perenner Perenner som lavendel, salvia, isop, perovskia med flera klipps med fördel ner så att de första små skotten blir synliga. Det gör att de till sommaren blir täta och fina små buskar. Ta också tillfället att klippa bort alla torra och vissna vinterståndare.

Är Anisisop perenn?

Ståtlig perenn som sprider en fantastisk doft och blommar in på sensommaren. En fantastisk perenn för alla våra pollinatörer.

Är bidragande korsord?

Synonymer till bidragande

  • medverkande,
  • förstärkande,
  • extra,
  • accessorisk.

När klippa ner anisisop?

Det görs under februari till april där du lätt trycker ner fröna i en fuktig jord som sedan plastas in och får stå i omkring 20 grader. När det kommer groddar ska den stå ljust och svalt. Beskärning av anisisop sker på våren, då man skär ända ner till marknivå.

Kan man äta anisisop?

Strö blommorna över sallader och desserter eller lägg dem i en dressing. Bladen ska skördas före blomningen, använd i sallad, till te eller i sommarens fruktbål. De är också lämpliga i rätter med äpplen, kyckling eller fläsk. Det finns fler arter av anisisop.

Share this post