Frågor

Hur paverkar livsaskadningar oss?

Hur påverkar livsåskådningar oss?

Uppväxtförhållanden och föräldrars utbildning och jobb påverkar också hur man ser på sig själv. Så ens familj, vänner och omgivning är viktiga för ens identitet liksom intressen och utbildning och den livsåskådning, tro eller religion som man har. Under barndomen handlar det mesta i livet om hemmet och familjen.

Vad innebär religionskunskap?

Ämnet religionskunskap har sin vetenskapliga förankring främst i religionsvetenskapen men är till sin karaktär tvärvetenskapligt. Det behandlar hur religioner och livsåskådningar kommer till uttryck i ord och handling samt hur människor formulerar och förhåller sig till etiska och existentiella frågor.

Hur ser din livsåskådning ut?

En livsåskådning innebär, enkelt sett, ett sätt att se på livet. En livsåskådning ger mer eller mindre utvecklade svar på frågor som, ´varför finns jag? ´, ´vem är jag? ´, ´vad händer när jag dör?

En väl genomtänkt livsåskådning kan hjälpa oss med detta. En livsåskådning innehåller i regel en personlig helhetssyn på verkligheten, människans roll i världen, livets mening och individens ansvar i sociala relationer… Med livsåskådning menas olika sätt att se på livet.

På vilket sätt påverkar religionen samhället?

I vårt pluralistiska samhälle är kunskaper om religion nödvändiga i mötet med andra människor. Många grundläggande värderingar och traditioner baserar sig på individens religionstillhörighet. För att kunna förstå nationella och globala händelser i vår tid är kunskaper om religion och andra livsåskådningar viktiga.

Vilken funktion fyller religion?

Funktionella religionsdefinitioner. En funktionell religionsdefinition beskriver religion utifrån vad religion gör, vilken funktion något fyller för en individ, en grupp eller ett samhälle. En funktion som religionen har är att den skapar mening för människor.

Hur kan religion ge problem för individen?

Olika diskrimineringsgrunder kan samverka Det gäller både när en individ blir diskriminerad och diskriminering på en samhällelig nivå. En kvinna med en viss religiös övertygelse kan därför ha andra erfarenheter av diskriminering än en man med samma religiösa övertygelse.

Vad betyder religiösa livsåskådningar?

Så idag behöver religiösa och sekulära livsåskådningar inte stå emot varandra. Man kan vara kristen eller muslim samtidigt som man är feminist. Och om du tänker på de saker som kännetecknar en religion, ser du kanske att många av dem också passar in på sekulära livsåskådningar.

Vilken roll spelar religionen i samhället?

Därmed anses religion också vara ett hot mot sekulär demokrati. Men genom att studera människors vardagslivsreligiositet kopplas religionsutövning till en allt öppnare värld där människor allt oftare förflyttar sig mellan olika omgivningar med motsägelsefulla krav eller förväntningar på deras beteende och lojaliteter.

Hur har det svenska samhället påverkats av kristendomen?

Den svenska befolkning hade fått kontakt med kristendomen på sina vikingatåg och handelsresor, och genom kristna slavar som förts till landet. En kristen begravningsplats som anlades på slutet av 800-talet har återfunnits i Varnhem, där en stenkyrka uppfördes senast år 1040.

Vilken funktion Tycker du att religionen verkar fylla i människors liv?

Och vissa religioner gör gruppen mer välfungerande än andra. Genom att vi både är flockdjur och har språk så är religion ett naturligt inslag i vårt sociala liv. Om vi inte har religion så måste vi ha något annat som fyller samma funktion; annars riskerar det sociala systemet att falla isär.

Share this post