Allmänning

Vad ar en destruktiv sekt?

Vad är en destruktiv sekt?

Destruktiva sekter förekommer utomlands men verkar också i Sverige. Karakteristiskt för destruktiva sekter är att de har en antidemokratisk prägel, där tankar, känslor och handlande toppstyrs. Ifrågasättande får inte förekomma och insyn förhindras.

Vad menas med new age?

New Age är en strömning av idéer med inslag av teosofi, ekosofi och astrologi som bl. a. förespråkar en världsbild med tonvikt på människans ekologiska ansvar. New Age är alltså inte en religion i sig utan en samlingsbeteckning på ett nytt synsätt där astrologiska och ockulta företeelser förekommer.

Vad är kriterierna för en sekt?

Människor som går med i sekter (och andra religiösa samfund) har olika ekonomisk, social och kulturell bakgrund. Men de har oftast en sak gemensamt, nämligen att de söker något andligt eller spirituellt som skapar trygghet och gemenskap.

Vad kännetecknar en religiös rörelse sekt?

Sådana rörelser har ofta en karismatisk ledare och uppfattas av samhället som avvikande eller utmanande. Rörelsen är ofta en protest mot sekularisering och samhället och den föreslår nya och egna lösningar. religiösa rörelser mycket olika varandra. Det finns alltså inte någon klar definition av nya religiösa rörelser.

Hur manipulerar sekter?

En manipulativ sekt kännetecknas vid att ledaren manipulerar sina medlemmar, både när han/hon värvar de och då de blivit medlemmar. Det lurar sina medlemmar att tro att deras kunskap är den rätta, budskapet är det enda sanna och att de antingen står i direkt kontakt med Gud eller att de själva är Gud.

Borde sekter förbjudas?

Sverige har åtagit sig att följa denna konvention och ett generellt förbud mot sekter skulle sannolikt strida mot konventionsåtagandet. Alternativet till att förbjuda sekter som sådana blir att ställa personer inom sekter till rätta, i det fall det misstänks att brottsliga handlingar har begåtts inom rörelsen.

Vad innebär nyreligiös rörelse?

Nya religiösa rörelser eller nyreligiösa rörelser (NRR) är ett samlingsnamn på alla religiösa och andliga grupper som uppkommit i västvärlden vid sidan av de traditionella religionerna under de senaste fyrtio till femtio åren.

Vad tror man på inom Scientologi?

Scientologin hävdar att människan är en odödlig andlig varelse, vars erfarenheter inkapslar alla hennes livstider. Vidare är människan en andlig varelse, med (i teorin) obegränsade förmågor över tid och materia.

Vad hände Waco?

Det var den 1 mars 1993 som amerikansk polis första gången stormade en gård i Waco där en religiös sekt på cirka hundra medlemmar hade förskansat sig. Vid denna stormning dödades sex personer, men det var bara början på en långt större katastrof.

Share this post