Ny

Vilket ar var det sa varmt?

Vilket år var det så varmt?

De allra högsta temperaturerna som uppmätts i Sverige är 38°C, dels i Målilla i juni 1947, dels i Ultuna i juli 1933. Målilla ligger i östra Småland där man ofta kan skryta med att vara varmast i landet.

När var den varma sommaren?

Temperatur – Varm eller mycket varm sommar De största temperatur-överskotten från normalvärdet 1991-2020 var lokaliserade till sydöstra Sverige. Här var årets sommar på flera håll sammantaget en av de varmaste som observerats.

Vilken är den varmaste sommaren?

Sommaren 2021 i Europa var den varmaste som uppmätts, visar ny klimatdata. Globalt var året det femte varmaste och 0,3 grader över snittet de 30 senaste åren. Statistiken visar att de sju senaste åren har varit de varmaste som uppmätts, enligt EU:s miljöövervakningsprogram Copernicus.

Har det varit så här varmt i Sverige?

Den högsta temperaturen i Sverige uppmättes i Ultuna (9 juli 1933) och i Målilla (29 juni 1947). På båda ställen var temperaturen 38,0 ºC. Temperaturen i Ultuna uppmätt på en halv grad när. Den högsta temperaturen i Götaland är 38,0° i Målilla, i Svealand 38,0° i Ultuna, och i Norrland 36,9° i Harads den 17 juli 1945.

Temperaturen i Sverige steg långsamt och för mellan 5000 och 8000 år sedan nåddes den högsta medeltemperaturen. Då var det så varmt att det fanns pelikaner i det som nu är södra Sverige. Efter hand sjönk temperaturen igen. För cirka 3000 år sedan var det fortfarande varmare än det är idag.

Vad var det för väder förra året?

På vår sida Öppna data kan du hämta historiskt väder. Välj först parameter (Lufttemperatur, Nederbördsmängd, Byvind etc). Klicka på någon av prickarna som ligger i det område du är intresserad av. Observera att vissa stationer är äldre, du kan se under vilken tid de var driftsatta genom att klicka på pricken.

När var den varmaste sommar?

Sommaren 2021 var den varmaste som uppmätts. Det visar nya mätningar av klimatet. De senaste sju åren har varit de varmaste någonsin, sen mätningarna började för snart 200 år sedan. När det blir allt varmare väder så ökar risken för väderkatastrofer.

När började värmeböljan 2018?

Historisk värme Värmen under 2018 började redan i maj och fortsatte en bit in i augusti. Speciellt maj och juli var mycket varma. 31,2° var det i genomsnitt som högst 2018 vid alla våra väderstationer i landet.

Hur kollar man gårdagens väder?

Så här gör du: Gå in på sajten för SMHI Öppna Data. Välj parametern du vill undersöka, till exempel temperatur, nederbörd eller lufttryck. Välj en mätplats på kartan. Ladda nu ner data i csv-format genom att välja önskad tidsperiod.

Hur mycket blåste det inatt?

Västlig till sydvästlig vind 5-9 m/s. I kväll avtar vinden något, i natt 3-7 m/s.

När kom värmen 2021?

Sommaren 2021 – Två varma månader följdes av en kylig. Efter värmen i juni-juli följde en kylig augustimånad. Årets sommar blev därför på det stora hela varm eller mycket varm, särskilt i södra Sverige.

Share this post