Frågor

Vilka ar de monoteistiska religionerna?

Vilka är de monoteistiska religionerna?

I dessa mytologiska berättelser fanns det gott om olika gudar. Den grekiska och romerska mytologin var polyteistiska religioner. Judendomen, kristendomen och islam är däremot monoteistiska religioner.

Har hinduismen en eller flera gudar?

Hinduismen är en mångskiftande polyteistisk religion med en mångfald gudar och varierande sedvänjor. Läran saknar trosbekännelse, dogmer och kyrklig struktur.

Hur många gudar tror hinduismen på?

Det finns miljontals gudar inom hinduismen. Det finns gudar som bara dyrkas i en enda by. Andra är kända i hela Indien. Man brukar tala om tre huvudgudar och dessa är Brahma, Vishnu och Shiva.

Vad har Naturreligioner gemensamt?

Samlingsbegreppet naturreligion rymmer en mångfald av mindre religioner där naturen, naturelementen och himlakropparna är i fokus för gudomlig dyrkan. Gemensamt för naturreligionerna – vid sidan av deras dyrkan av naturen – är att de inte grundar sig på något eget skriftspråk.

Vilka gudar har hinduismen?

Hinduiska gudar

  • Brahma – skapelseguden.
  • Vishnu – kungaguden.
  • Lakshmi – ljusets gudinna.
  • Shiva – dödens och livets gud.
  • Kali – dödsgudinnan.
  • Ganesha – kunskapens och skolans gud.

Hur förklarar hinduer att det finns så många olika gudar?

Inom hinduismen finns det massor av olika gudar, ca 330 miljoner stycken. Det beror på att oftast så har varje liten by i Indien sin egna gud. Jag kommer att fokusera mest på gudarna Brahma, Vishnu och Shiva vilka kan beskrivas som ursprungsgudararna och de mest betydelsefulla.

Får man avbilda gud inom hinduismen?

Mudras används ofta i religiösa gestaltningar. Ser du en avbildning av någon av de många hinduiska gudarna, eller av Siddharta Gautama, Buddha, så är deras händer ofta formade i olika symboliska representationer av till exempel beskydd eller välsignelse.

Share this post