Trendig

Vad ar Kali?

Vad är Kali?

Shivas hustru heter Kali. Hon tillbeds ibland som ”den stora modern”. Hon framställs då som moderligt beskyddande och kärleksfull. Men Kali är också en dödsgudinna.

Vilka beskyddas av Ganesha?

Shiva och den vackra Favati finns med och deras son Ganesha, som fick elefanthuvud. Ganesha är den välmående guden som beskyddar kunskap och författare, nästan alltid avbildad med en bok.

Vem är Vishnu?

En del hinduer vänder sig bara till en av gudarna medan andra går till flera olika. Det här är de vanligaste gudarna: Brahma, Vishnu, Shiva, Ganesha, Parvati, Durga, Kali, Lakshmi och Sarasvati. Vishnu har dessutom låtit sig återfödas som människa – som avatar – flera gånger.

När började buddhismen uppstå?

Buddhismen uppstod någon gång under perioden från 500-talet till 300-talet f.Kr. i Södra delen av Nepal, nuvarande Lumbini, Nepal. Den spreds sedan i östra Asien och kom att blandas med många kulturer och traditioner.

Vad står i centrum för buddhismen?

I centrum för kulten står istället Buddha, den upplyste, som är en läromästare och förebild som visar hur buddhisten ska leva. En filosofi och religion Bön, offer och tro på gudar är meningslöst enligt Buddha. Det är människan själv som har makten över sina handlingar och sitt liv.

Varför är buddhismen en religion utan någon gud?

Buddhismen tillhör en av världsreligionerna men är i grunden en religion utan någon gud. I centrum för kulten står istället Buddha, den upplyste, som är en läromästare och förebild som visar hur buddhisten ska leva. En filosofi och religion Bön, offer och tro på gudar är meningslöst enligt Buddha.

Vad är buddhismens människosyn?

Den gamla buddhismens sammanfattade sin människosyn i läran om de tre kännetecknen: ”Allt är lidande, obeständigt och utan själ”. Människan har ingen gudomlig och evig själ, består av dharmas som hela tiden ändrar form och läge.

Share this post