Allmänning

Vilka ar de viktigaste tankegangarna i hinduismen?

Vilka är de viktigaste tankegångarna i hinduismen?

För en hindu är det slutgiltiga målet att komma loss från samsara, det eviga kretsloppet av återfödelse. Först då blir man frälst. Men vägen dit är lång och går genom många liv fyllda av goda gärningar, s.k. karma. De viktigaste tankarna inom hinduismen är därför tron på själavandring och karma.

Vilka gudar tror buddhismen på?

Buddhismen är en av de fem världsreligionerna men är i grunden en religion utan någon gud. I centrum för kulten står istället Buddha, den upplyste, som är en läromästare och förebild som visar hur buddhisten ska leva.

Vad är Levnadsreglerna inom hinduismen?

Inom hinduismen finns det ingen gemensam lista på levnadsregler. Istället finns det finns riktlinjer och vägar som präglar de centrala tankegångarna inom hinduismen såsom karma, reinkarnation och moksha.

Hur ser det ideala samhället ut enligt hinduismen en hindu?

En hindu söker renhet till kropp och själ. Det är därför viktigt att noggrant följa alla föreskrifter. Men för att nå målet, dvs befrielse från återfödelse, måste man också leva i enlighet med vissa ideal: att inte skada något levande väsen (ickevåld)

Vad kommer hinduism från?

Begreppet hinduism kommer, via persiskans Hindū, från sanskrit-ordet Sindhu, ett gammalt namn på floden Indus. Med Hindū menades folket som bor bortom floden Indus. På arabiska blev ordet al-Hind och därifrån överfördes det till europeiska språk.

Vad är Hinduism eller Sanatana Dharma?

Hinduism eller Sanatana dharma (Den eviga världsordningen) är samlingsnamnet för en rad indiska sedvänjor, religiösa föreställningar och filosofiska begrepp.

Vad är hinduismens kastsystem?

Kastsystemet. Hinduismen brukar associeras med ett kastsystem, som egentligen är två olika system som sammanfaller delvis men inte helt och hållet. Inom religionen finns de definierade huvudgrupperna ( varnas) är präster ( Brāhmaṇa ), krigare ( Kṣhatriya ), bönder och köpmän ( Vaishya) och kroppsarbetare ( Shūdra ).

Share this post