Blogga

Hur kanns arrvavnad?

Hur känns ärrvävnad?

Keloider uppkommer när såret inte har läkt på ett normalt sätt. Sådana ärr är upphöjda, knöliga, hårda, röda, repliknande och kliande. De brukar vara större än det ursprungliga skadade området. Hypertrofiska ärr är upphöjda och blir ofta röda, tjocka och kan klia.

Hur ser ärrvävnad ut?

Vad är ett ärr? Enkelt förklarat är ett ärr en rest av ett sår. Ärrvävnad är skapad av samma kollagen som den vävnad den har ersatt men i en något annorlunda komposition. Detta innebär att den ser och beter sig annorlunda mot huden runt det skadade området.

Kan ärrvävnad göra ont?

Smärta från ärr Den ärrvävnad som bildas där stygnen satt efter en bristning har en annan struktur och är mindre elastisk än den normala omkringliggande vävnaden. Därför kan smärtan ofta kännas som en stramhet och en form av stelhet i vävnaden.

Kan man ta bort keloider?

Det är inte möjligt att ta bort keloider helt och hållet, t. ex. genom operation, eftersom de i princip växer tillbaka. Efter en behandling är det kosmetiska resultatet endast måttligt.

Hur minska ärrbildning efter operation?

Om du inte tål kirurgtejp kan du köpa silikontejp (Mepitac®). Tejpen avlastar spänningen i dina ärr och skyddar mot solen. Tejpning kan man fortsätta med upp till 6 månader efter operationen. Syftet är att minska ärrbildningen och därmed förbättra kosmetiken.

Hur länge syns ett ärr?

Dina ärr kommer att blekna med tiden och smälta samman mer och mer med den huden runt omkring. Nu har det gått ett par år, så det är inget du själv kan göra för att påverka eller påskynda läkningsprocessen. Färska ärr kan vara bra att skydda från solen de första två åren.

Vad består ärrvävnad av?

Ärr brukar ofta bildas efter djupa sår i huden, men kan också uppstå i till exempel hjärnans vävnad i samband med vissa demenssjukdomar eller på hjärtmuskeln efter en hjärtinfarkt. Ärr i huden är dock vanligast, och består av tjocka hudlager som bildats efter att originalhud förlorats och sitter kvar hela livet.

Hur länge växer keloider?

Keloider uppträder för det mesta på bröstet, axlarna, öronen och kinderna. Området är avgränsat och påverkar inte andra kroppsdelar. De utmärks av ett upphöjt, fårat hudområde. Det drabbade området kan fortsätta växa sig större över tiden och ta veckor eller månader på sig att utvecklas helt.

Hur känns det när operationssår läker?

Du kan få en infektion i operationssåret om det kommer in bakterier i såret. Infektionen gör så att läkningen fördröjs och försämras. Såret blir rött, svullet och ömmar mer än tidigare om du har en infektion i det. Huden runt såret kan också kännas varm.

Share this post