Rekommendationer

Vad har gjorts for att stoppa Boko Haram?

Vad har gjorts för att stoppa Boko Haram?

För att försvara sina byar skapades då lokala beväpnade miliser. Dessa har i många fall varit mer framgångsrika än militären i att stå emot Boko Haram. Liksom militären har även dessa miliser begått omfattande övergrepp, inklusive avrättningar. Totalt beräknas miliserna ha över 23 000 medlemmar.

Vilka stödjer Boko Haram?

Flera av Boko Harams medlemmar kommer från Mali, Kamerun, Tchad och Niger och historiska etno-lingvistiska band mellan folken i norra Nigeria och grannländerna har gjort att Boko Haram kunnat utvecklat nätverk i flera av staterna i regionen.

Hur har Boko Haram påverkat Nigeria?

Äldre personer har drabbats särskilt hårt av den konflikt som nu pågått i nära ett årtionde i nordöstra Nigeria. Många svälter eller dödas av attacker i sina hem, eller lämnas att dö under vidriga förhållanden när de olagligen sätts i förvar av militären. Det konstaterar Amnesty International i en ny rapport.

Vart i världen finns Boko Haram?

I Nigeria, Tchad, Niger och Kamerun är fler än 2,3 miljoner människor på flykt undan terrorgruppen Boko Haram. Tusentals barn har kidnappats och tvingats in i barnäktenskap eller används som sexslavar eller barnsoldater.

Får Nigeria bistånd?

Sidas humanitära stöd i Nigeria har som mål att rädda liv och lindra nöd genom att skyndsamt ge hjälp och stöd åt de mest utsatta. Arbetet går också ut på att stärka motståndskraften hos drabbade människor, att hitta lösningar för dem som flytt sina hem och att bidra till ökat skydd från våld och övergrepp.

Vad handlar konflikten i Nigeria om?

Här har det förekommit våldsamma konflikter mellan nomader, huvudsakligen muslimer, och bofasta bönder, mestadels kristna, i många år. Men det är striden om resurser, inte religion, som är kärnan i konflikten. Grundades 2002 i Maiduguri, huvudstaden i delstaten Borno, i nordöstra Nigeria.

Share this post