Trendig

Varfor och hur firas Eid al-Adha?

Varför och hur firas Eid al-Adha?

Eid al-adha – även kallad offerhögtiden – firas som bäst av muslimer i hela världen. Högtiden firas till minne av berättelsen om när Abraham var i färd med att offra sin son Isak. Enligt både Koranen och Bibeln ville Gud pröva Abraham när han beordrade honom att offra sin son. I sista stund stoppade Gud Abraham.

Hur grattar man eid?

När man firar Eid tar man på sig nya och fina kläder. Man passar på att besöka sina vänner och släktingar. Vid möte gratulerar man varandra med orden ”Eid Mubarak!” , vilket betyder välsignad Eid. Eid är både en privat och offentlig högtid.

Vilka firar eid?

Eid al fitr – som betyder ”fastebrytandets fest” – är ett viktigt datum i den islamska kalendern och firas av muslimer över hela världen. Den markerar slutet på fastemånaden ramadan och början på shawwal (den tionde månaden i den islamska månkalendern).

Vad är Ramadan och varför firas det?

Ramadan är den mest heliga månaden i den muslimska kalendern. Enligt tron var det under denna månad som Koranen uppenbarades för profeten Muhammad för första gången. Under Ramadan fastar de muslimer som deltar från soluppgång till solnedgång, de varken äter eller dricker.

När säga Eid Mubarak?

Efter eid-bönen i moskéen på morgonen samlas familjen och äter frukost. De hälsar ”Eid Mubarak” till varandra och önskar en fredlig och välmående eid. Eid al-fitr varar i upp till tre dagar i vissa länder.

Vilka högtider firar man i islam?

Inom islam finns det två stora högtider som firas av många muslimer världen över. Den ena är eid al-adha, som infaller under vallfärden. Den andra är eid al-fitr, som infaller efter fastan.

Hur många dagar firar man eid?

När börjar eid? Ramadan och fastan avslutas med högtiden och festen eid al-fitr som börjar dagen efter fastemånadens slut. 2022 inträffar den på kvällen 2 maj och håller på i minst ett dygn. Eid bryter fastan bryts och familjer och vänner firar i tre dagar.

Share this post