Frågor

Vad heter chanukka pa svenska?

Vad heter chanukka på svenska?

Chanukka kallas ibland också för ljusfesten eller tempelinvigningsfesten. Ordet chanukka är hebreiska och betyder just ’invigning’.

Vad äter man på chanukka?

På chanuka äter man gärna friterad mat (en anspelning på undret med tempeloljan) och då alldeles speciellt en rätt som på jiddisch kallas latkes – potatisplättar/rårakor, stekta i olja. Dessutom serveras ett annat måste, nämligen nyfriterade munkar.

Vilka firar chanukka?

Under Chanukah firar man att den judiska rebellarmén, även kallade Mackabéerna, segrade över sina Seleukidiska härskare 165 före Kristus. Segern innebar att den judiska armén kunde återta sitt Heliga Tempel i Jerusalem.

Vad heter chanukka ljusstaken?

Menoran är en av de viktigaste och äldsta symbolerna i Judendomen, den ses även på Israels nationalvapen. Den består av en nioarmad ljusstake med ett ljus i mitten som kallas tjänaren eller “shamash” och fyra på var sida. Varje kväll när solen gått ner tänder man ett ljus, med hjälp av tjänaren.

Hur länge varar chanukka?

Chanukka (ljusfesten) varar i åtta dagar, och varje kväll tänds ett nytt ljus.

Vad äter man på pesach?

Den judiska påsken kallas Pesach och firas till minne av israelernas uttåg ur Egypten. Festen har firats i över 3000 år. Under de sju dagarna som festen pågår äts ingen syrad eller jäst mat. Det betyder att man inte kan äta vanligt bröd, utan istället får äta osyrat bröd som kallas för matzah.

Vad är chanukka och varför firas chanukka?

Den judiska högtiden chanukka firas för att minnas mackabéernas återinvigning av templet i Jerusalem år 164 före vår tideräkning, efter att de hade befriat templet från grekerna.

Får man presenter på chanukka?

Tempelinvigningsfesten (chanukka) Under denna högtid är det fest i åtta dagar. Det tänds ett ljus varje dag på den åttaarmade ljusstaken (chanukkastaken, som inte bör förväxlas med menora, som är den sjuarmade ljusstaken och en klassisk symbol för judendomen). Under ljusfesten får barnen presenter.

Hur ser en chanukka ljusstake ut?

Chanukkia (betoning på i, -’kia) är en menora-ljusstake för Chanukka-ljusen, (eller -oljan). Chanukkian har åtta ljus som är lika långa, till skillnad från tempelmenorans sju ljus. Ljusen i Chanukkian står lika högt, i en rad. Dessutom finns ett extraljus, en shames, ”tjänare” på svenska.

Share this post