Rekommendationer

Varfor ska man inte ata raa agg?

Varför ska man inte äta råa ägg?

Det är inte dåligt att äta råa ägg, men en del av det högkvalitativa proteinet går förlorat, säger Kerstin Arvidsson. Anledningen till att det blir ett sämre protein- och näringsvärde av den råa versionen är att den innehåller ämnen som försvårar för kroppen att bryta ner protein, samt att upptaget av B-vitamin hämmas.

Är det bra att dricka råa ägg?

I Sverige äter vi ungefär 222 ägg per person och år. Det kan tyckas mycket, men jämfört med många andra europeiska länder ligger vi i lä. Sverige är ett av få länder där man, utan risk för salmonella, kan äta råa och löskokta ägg.

Kan man gå upp i vikt av att äta ägg?

Ägg är bra för att viktnedgång men hjälper också till att bevara muskelmassa på kroppen. I kombination med styrketräning bidrar ägg med nödvändigt protein som främjar muskelmassa. Det i sin tur innebär att vi går ner i vikt, men med större mängd muskler.

Kan man få salmonella av rått ägg?

Det svenska kontrollprogrammet för salmonella visar att det är mycket ovanligt med salmonella i svenskt kött och svenska ägg. Samma gäller för ägg från Norge, Finland och Danmark. I andra länder är det däremot vanligare att till exempel ägg och kyckling innehåller salmonella.

Hur mycket måste man äta för att gå upp i vikt?

Jo, för att gå upp i vikt behöver vi äta mer kalorier än vad vi förbrukar, och för att gå ner i vikt behöver vi äta mindre kalorier än vad vi förbrukar. Ett överskott på ca 350-500kcal/dag bör ge en viktökning på ca 0,5kg/v, och ett underskott på ca 350-500kcal/dag bör ge en viktminskning på ca 0,5kg/v.

Kan man få salmonella i Sverige?

Det finns över 2 000 olika typer av salmonella, varav ett 20-tal är relativt vanliga i Sverige. Den vanligaste orsaken till salmonellautbrott är kontaminerade livsmedel. Men även kontakt med infekterade djur, till exempel reptiler som hålls som husdjur, kan leda till smittöverföring.

Kan man äta 4 ägg om dagen?

Ja, du kan äta hur många ägg som helst, förutsatt att du är frisk. Är du diabetiker eller om du tar medicin för att reglera produktionen av kolesterol, då kan det finnas skäl till att begränsa intaget. I Sverige finns inga rekommendationer avseende dagligt intag av ägg.

Share this post