Allmänning

Vad ar marmor for sten?

Vad är marmor för sten?

Marmor är ursprungligen en kalksten och tillhör den bergart som går under namnet “metamorfisk sten” – en sten som genomgått omvandling. Carraramarmor är utan tvekan den mest kända och omtalade naturstenen i världen och Carrarabergen började formas för ungefär 190 miljoner år sedan.

Är marmor hårt?

På grund av det sätt som det görs, är marmor ett extremt hårt material. Om du släpper ett glas på en marmor klinkergolv, kommer det sannolikt bryta sig in i hundratals bitar eftersom ytan är så fast. Som ett resultat, är marmor en av de mest hållbara alternativen för badrum kakel.

Är marmor mest?

Den mest populära marmorn, inte bara i Sverige utan i hela världen är Carrara marmorn. Det är den vanligaste sorten av italiensk marmor som är uppkallat efter området där den bryts. Den har en ljusgrå eller vit grundfärg med ljusgråa ådringar som vanligtvis är mycket lena och enhetliga.

Är marmor natursten?

Natursten så som skiffer, marmor och kalksten är en naturprodukt som har vissa avikelser i form av öppna porer, kristaller och ådringar vilket är helt normalt.

Är marmor en kristall?

Marmor är ursprungligen en kalksten och tillhör den bergart som går under namnet “metamorfisk sten” – en sten som genomgått omvandling.

Hur vet man om det är äkta marmor?

Marmor är ett levande material och kan därför variera i färg, struktur och marmorering. Kalkspat och sandgrop är två naturliga kännetecken som visar att marmorn är äkta. Kalkspat ser ut som krossade kristaller och härstammar från vattenådror i stenen där kalk från vattnet har stelnat.

Vad är marmor gjort av?

MARMOR bildas genom omkristallisering av kalksten, varvid eventuella fossil utplånas. Ren marmor består av mineralet kalcit, och är vit med ett ”sockrigt” utseende (exempel italiensk Carrara-marmor, populär för skulpturer) men betydligt mjukare än kvartsit.

Hur känsligt är ett marmorbord?

Marmor är ett poröst material som är känsligt för spill. Man ska alltid torka upp allt man spiller på marmorn omgående. Vid skötsel av marmor ska man tänka på att marmorn är känslig mot syror. Därför ska man aldrig använda sura rengöringsmedel.

Share this post