Rekommendationer

Far man Arbetsvagra?

Får man Arbetsvägra?

Du har en väldigt bred arbetsskyldighet. Du kan dock arbetsvägra om arbetsgivaren beordrar dig att utföra en olaglig handling. Är du med i en facklig organisation kan du dessutom kontakta dom och be om ett tolkningsföreträde vad gäller din arbetsvägran.

Vad händer om man snattar på jobbet?

Arbetsdomstolen har vid flera tillfällen i sin rättspraxis konstaterat att stöld eller andra typer av tillgreppsbrott mot arbetsgivaren normalt sett innebär att grund för avsked föreligger. DET RÄCKER DOCK inte med att du som arbetsgivare misstänker att det finns en tjuv på arbetsplatsen.

Vad räknas som stöld på arbetsplats?

Det finns en viss okunskap gällande vad som faktiskt kan utgöra stöld. Vanligt förekommande exempel är ifall det anses som stöld att ta med sig en penna hem från företaget eller ifall det krävs större och mer dyrbara saker för att räknas som stöld på arbetsplatsen.

Vad ska du göra om du misstänker att en kollega stjäl?

Kanske är det lämpligt att tala med personen i fråga och lägga fram saken? Detta kan möjligen stoppa stölderna, även om de inte går att bevisa. För att utfärda en formell varning eller säga upp anställningen eller t o m avskeda den anställde måste du ha god bevisning för att det är just denna person som begår stölder.

När kan stöld inte utgöra tillräcklig anledning för uppsägning?

Brottslighet – Stöld, förskingring, trolöshet mot huvudman, misshandel och hot är vanligtvis grund för uppsägning. Undantag är om det rör sig om en bagatellartad förseelse eller om den bedöms ursäktlig. Enbart en misstanke om brott är inte tillräcklig grund för uppsägning.

Arbetsvägran. Arbetsvägran är saklig grund för uppsägning om den är oresonlig. Det betyder att det inte ska finnas någon anledning för den anställda att vägra att utföra arbetsuppgifterna. En anställd är skyldig att utföra allt arbete som har ett naturligt samband med verksamheten.

Share this post