Frågor

Vem utfor konsstympning?

Vem utför könsstympning?

Uppskattningsvis 200 miljoner flickor och kvinnor världen över är könsstympade och varje år beräknas 3,9 miljoner flickor utsätts för könsstympning. Könsstympning av flickor och kvinnor förekommer i cirka 30 länder i Afrika, i vissa länder i Mellanöstern, och i vissa länder i Asien.

Hur går kvinnlig omskärelse till?

Olika typer av könsstympning Kvinnlig könsstympning kan ske på olika sätt. Delar av flickans yttre könsdelar kan ha skurits bort, men det kan också vara att någon har stuckit i klitoris med ett vasst föremål. Modeller som visar olika slags könsstympningar.

Vilka religioner är förknippade med könsstympning?

Sedvänjan som fanns före kristendomen och före islam är dock inte knuten till någon religion. Könsstympning är inte omnämnt eller på- bjudet i någon religiös skrift, det står inget om kvinnlig omskärelse vare sig i Bibeln eller Koranen. Könsstympning förekommer ändå bland både kristna, muslimer och animister.

Hur många är omskurna i världen?

Det beräknas att cirka 30 procent av alla män i världen är omskurna. Det finns olika motiv till att penis förhud på pojkar och män tas bort. Förutom av religiösa och kulturella skäl sker det ofta av hygieniska. Det förekommer också att förhuden tas bort på grund av medicinska orsaker.

Vilka folkgrupper utför kvinnlig könsstympning och varför?

Det utförs vanligen på flickor någon gång mellan att de föds och att de fyller 15 år. Det kan härledas tillbaka till en blandning av kulturella och sociala skäl som socialt tryck och konventioner, uppfattningar att könsstympningen har stöd av religionen eller av synen på skönhet och ”renhet”.

Vad innebär Könsstympad?

Könsstympning innebär att man skär bort delar av de yttre könsorganen på flickor. Åldern då ingreppet utförs varierar, liksom typen av ingrepp, vem som utför det och förklaringarna till varför. Kvinnlig könsstympning förekommer bland både kristna och muslimer.

Kan tjejer bli omskurna?

Om könsstympning I Sverige är könsstympning (omskärelse) av flickor och kvinnor förbjudet enligt lag (1982:316) med förbud mot könsstympning av kvinnor. Om man är bosatt i Sverige är det även olagligt att genomföra ingreppet utomlands. Könsstympning innebär att man skär bort delar av de yttre könsorganen på flickor.

Hur föder omskurna kvinnor barn?

Infibulation eller faraonisk könsstympning innebär att klitoris, de inre och yttre blygdläpparna skärs bort varefter vulva sys ihop och endast ett fem millimeter stort hål lämnas öppet. Denna variant av könsstympning är vanlig i Somalia.

Var finns könsstympning?

En av dessa sedvänjor är kvinnlig könsstympning. Könsstympning av flickor förekommer på många håll runt om i världen och omkring 3,9 miljoner flickor könsstympas varje år. De länder där flest flickor utsätts för övergreppet är Somalia (97 %), Guinea (92 %), Djibouti (88 %) och Mali (86 %).

Hur många könsstympas i Sverige?

Socialstyrelsen uppskattar att närmare 38 000 flickor och kvinnor i Sverige kan ha varit utsatta för någon typ av könsstympning, varav cirka 7 000 är flickor under 18 år. De största skattade grupperna är födda i Somalia, Eritrea, Etiopien, Egypten och Gambia.

Share this post