Populära

Hur lange kan man ha Fudge i kylen?

Hur länge kan man ha Fudge i kylen?

Förvara fudge-bitarna i kylen eller frysen. Håller sig minst 2 månader.

Vad gör man om kolan blir för lös?

Svar: Om kolan blir alldeles för lös så skulle jag försöka koka om den. Det enklaste är att försöka smälta den i en kastrull med lite grädde i botten. Man måste röra hela tiden så att det inte bränner fast. Sedan kokar man så pass länge så att man kan göra kulprovet.

Varför skär sig kolan?

Om du rör för mycket i kolan kristalliserar sig sockret och kolan skär sig.

Kan man koka upp kola igen?

Om kolan är mycket mjuk och går lätt att värma upp igen kan det vara värt ett försök. Värm försiktigt och använd sedan en termometer för att veta när den är lagom. Troligtvis är det enklare att använda din kola som kolakräm eller kolasås och helt enkelt koka en ny sats istället.

Hur man gör ett Kulprov?

Har du ingen hushållstermometer kan du göra ett så kallat kulprov, d.v.s. doppa lite av smeten i en kopp med kallt vatten. Går den att forma till en kula är knäcksmeten färdig. Går massan att bryta sönder men är lite seg är den lagom för hård kola och stelnar smeten genast och går att bryta är den karamellklar.

Hur länge håller fudge i rumstemperatur?

Men det håller länge, särskilt om det förvaras på rätt sätt. Fudge kan hålla i upp till två veckor förvarad i rumstemperatur. Den kan också hålla i upp till fyra veckor i kylen. Å andra sidan kan fudge hålla sig upp till 12 månader i frysen.

Varför blir kolan hård?

Ju längre knäcken (eller kolan) kokar, desto hårdare blir den. Det beror på att värmen stiger successivt och det är koktemperaturen som avgör hur mycket kolan stelnar när den svalnar.

När stelnar kola?

Konstistens och temperatur

  1. Vid 122-125°C är knäck- eller kolasmeten lagom kokt för mjuk kola.
  2. Vid 140-145°C får man hårda kolor som är lite sega mitt i.
  3. Vid 160°C är smeten karamellfast.

Varför blev kolan grynig?

Om knäcken vispas under kokningen så kristalliserar sig sockret och knäcken blir lätt grynig. Rör istället försiktigt om den kokande knäcken med en träslev mot slutet av kokningen. Då blir slutresultatet vackert klar knäck. Samma sak gäller när du kokar kola.

Varför blir min kola grynig?

Varför blir kolan grynig? Sockrad innebär att kolan blir grynig och kornig. Problemet är vanligt, och förutom att du kan använda dig av ättiksprit så kan du testa att tillsätta glykos eller honung för att hindra att sockret kristalliseras, som det också kallas.

Varför blir kolan mjuk?

Det kan kännas som att temperaturen stiger väldigt långsamt till en början, men håll koll på termometern när den börjar närma sig 115 grader, efter det kan temperaturen nämligen stiga fort. 122 grader Knäcken/kolanblir ganska mjuk. 125 grader Knäcken/kolan blir seg utan hård yta.

Hur gör man ett kul test?

Kulprovet

  1. Häll upp ett glas med kallt vatten.
  2. Ta lite smet på en tesked och droppa i det kalla vattnet.
  3. Stick ner fingrarna och ta upp smeten. Smeten ska då gå att forma till en kula och ha den konsistens du vill att din färdiga knäck ska ha. Smaka gärna på den.

Share this post